Anti-ageing kozmetika - što je zapravo i kad je pravo vrijeme za nju - a little make up obsessed

Anti-ageing kozmetika - što je zapravo i kad je pravo vrijeme za nju

Pošto sutra slavim okrugli rođendan, počela sam malo više razmišljati o tome trebam li mijenjati svoju njegu i više se posvetiti borbi protiv bora, pa sam odlučila s vama podijeliti svoja razmišljanja, a voljela bih čuti i vaša.

Generalno sam mišljenja da je naša koža uvelike odraz našeg stila života. Da, možda ima sretnica koje jedu samo junk food, puše, piju, prže se na suncu i ne skidaju šminku i i dalje imaju dobar ten, no mislim da sve to kad tad dođe na naplatu jer koža sve pamti.

Da se razumijemo, nije da ni ja živim super zdravo, no trudim se unositi preporučene dnevne doze vitamina i minerala, pijem puno vode, uz to svaki dan popijem i litru zelenog čaja i to je ono što i vama mogu preporučiti, točno vidim razliku u izgledu kože kad se ne držim svoje rutine. No skrenula sam s teme jer je ovo trebao biti čisto kozmetički post :)



Gravitacija kao i stil života (velika mentalna opterećenja, nedovoljne količine sna, jednolična prehrana i uživanje prekomjernih količina alkohola, kave i cigareta), ali i priroda (smog, vjetar, UV zračenje) utječu na starenje kože. 

Često slušamo i čitamo o antioksidansima. Osim što su izvrsni kao prevencija od raznih bolesti i izvrstan borac protiv oksidativnog stresa i slobodnih radikala, izvrsni su i za kožu. I iako se najčešće spominju kad se priča o anti-age kozmetici, oni su potrebni svakoj koži neovisno o godinama jer ne utječu stres, smog ili UV zračenje samo na nekog od npr. 40 godina nego i na nekog od 20.

Najpoznatiji antioksidansi su:

  • vitamini C i E 
  • retinol (derivat vitamina A)
  • selen 
  • koenzim Q110
  • flavonoidi 
  • resveratrol
  • alpha lipoična kiselina 
  • kojična kiselina 
  • polifenoli 
Dovoljno je da pogledate ovaj popis gore i da vam bude jasno da ti sastojci nisu namijenjeni samo zrelijoj koži nego i mlađoj jer će npr. vitamin C izvrsno funkcionirati i na koži u 20-ima, a derivati vitamina A su česti u borbi protiv akni koja je ipak najčešća upravo u mlađoj dobi.

Koje još sastojke nalazimo u "anti-age" preparatima?
  • AHA kiseline
  • BHA kiseline
  • vitamin B3 (niacinamid, nikotinamid)
  • ceramidi
  • hijaluronska kiselina
AHA i BHA kiseline su, uz to što su borci protiv prijevremenog starenja i borci protiv akni, pa je opet jasno da nije riječ o preparatima namijenjenima samo zrelijoj koži. Vitamin B3 obnavlja epidermis i potiče eksfolijaciju, a zbog svojih protuupalnih svojstava je izvrstan i kod akni (često se nalazi i u proizvodima protiv akni za zreliju kožu jer istovremeno smanjuje upalu, reducira bore i sprječava mrljice koje ipak sporije prolaze na zrelijoj koži). Ceramidi obnavljaju oštećenu hidrolipidnu barijeru, što znači da ni to nije sastojak rezerviran samo za zrelu kožu. Hijaluronska kiselina je sastavni dio našeg organizma i zaslužna je što djeca imaju onako savršenu kožu jer dječja koža sadrži čak 65% vode. S godinama dolazi do smanjenja količine hijaluronske kiseline u organizmu i to dovodi do nastanka bora i suhe kože. Ona također nije namijenjena samo zrelijoj koži nego i mladoj jer dubinski vraća vlagu, a to treba ne samo zrelijoj već i mladoj koži.

Postoji još jedna skupina proizvoda koja se spominje kad se priča o anti-age njezi, a to su proizvodi sa SPF. Mislim da je jasno da su oni isto namijenjeni svima. 

Nakon cijele ove analize sam zaključila da zapravo i nemam što puno mijenjati u svojoj rutini jer je moja borba s komedonima i prevencija dehidracije sama po sebi "anti-age" iako ju ja nisam doživljavala takvom. Jedino što ću se potruditi još dodati su Tanaka masaže lica.


Mislim da se među gore navedenim sastojcima mogu naći sastojci za svačiji tip kože, neovisno o godinama, dakle nije da su to sastojci koje u proizvodima koriste samo osobe poput mene, s mješovitom kožom sklonom nepravilnostima jer su i antioksidansi i hijaluronska kiselina i proizvodi sa SPF namijenjeni baš svima i nisu posebno rezervirani za određeni tip kože. 

Iz svega ovog zaključujem da ne postoji krivo vrijeme za "anti-age" jer se pod "anti-age" prodaje sve ono što je dobro za kožu svih generacija. Jednostavno treba osluškivati potrebe svoje kože i ravnati se prema tome, a ne gledati nosi li neki proizvod oznaku anti-age. Naravno da će netko s kožom sklonom nepravilnostima posegnuti za proizvodima s AHA ili BHA kiselinama ili za proizvodima s retinolom odnosno da će netko kome treba hidratacija posegnuti za proizvodima koji sadrže hijaluronsku kiselinu i to neće imati veze s godinama nego jednostavno s potrebama kože.

Naravno, ukoliko je netko u svojim dvadesetima koristio samo proizvode za hidrataciju, možda treba razmisliti o uvođenju nekih dodatnih proizvoda za njegu (kao što je retinol izvrstan za one u kasnim tridesetima), no ukoliko nečija koža u dvadesetima ima potrebu za nekim od gore navedenih sastojaka, ne treba zazirati od njih jer se nalaze i u anti-age proizvodima.

Koja su vaša razmišljanja o anti-age proizvodima? Slažete li se sa mnom ili ste ipak drugačijeg mišljenja i zazirete od proizvoda koji nose anti-age oznaku (ukoliko ste još u svojim dvadesetima)?

P.S. Smatram važnim naglasiti da se derivati vitamina A (retinol, retinoidi), kao i AHA i BHA kiseline ne preporučaju koristiti u trudnoći, kao i prilikom dojenja, a derivate vitamina A vam ne bih preporučila ni ukoliko planirate trudnoću u skorije vrijeme :)

CONVERSATION

26 komentari:

  1. Ja sam ti u godinama kada bi stvarno trebala preventivno koristiti anti-age kremice. Ali , od prevelikog izbora, ne znam odkuda poceti! Ima jos jedna stvar. Moja koza je mjesovita/masna, jos mi se ponekad pojave akne i komedoni zbog hormona. Koliko sam citala, vecina anti-age krema su dosta masne, a to mi stvarno ne treba! Tako da stvarno ne znam sto koristiti!
    Sto se tice cura u 20-tima, mislim da njima nisu potrebne "jace" kreme

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. "Jače" kreme ne moraju uvijek biti masne ;)
      S mješovitom/masnom kožom je, koliko mi se čini, puno lakše nego sa suhom - jer će (u pravilu) puno ljepše reagirati na kiseline ili retinol nego suha koja s godinama postaje sve suša i suša :)
      Po meni su za takvu kožu kiseline odličan izbor jer čiste ten, a ujedno i peglaju bore :)

      Izbriši
  2. Po meni je jedino bitno da je koža nahranjena bez obzira na godine. Osobno lice njegujem sa Baby Love losionom i kokosovim uljem uljem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. slažem se, hidratacija je izuzetno bitna, i mlada koža može izgledati staro ako nije dobro hidratizirana :)

      Izbriši
  3. Anti Age je marketinški trik to sam davno pročitala na DS blogu. Puno veze ima genetika i podneblje u kojem živimo kao i razina stresa. Ja sam u ranim tridesetima i izgledam starije od većine vršnjakinja a nije da ne pazim na kožu i ne koristim kvalitetnu kozmetiku.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Podneblje, stres i stil života svakako igraju važnu ulogu :)
      No kozmetika je tu da ipak malo uspori taj proces :)

      Izbriši
  4. Na žene se vrši konstantan pritisak da moraju izgledati mlađe i nuka ih se s kojekakvim anti-age kremicama za koje ne znaš jesu samo navlakuše ili zaista pomažu. Jest, nakon korištenja nekih duže vrijeme vide se pomaci u smislu uklanjanja hiperpigmentacija, svježijeg lica itd., ali godine ipak rade svoje što se pogotovo vidi na vratu i rukama. Vjerojatno ću i ja u kasnijim godinama kupovati te anti-age bućkuriše, ali poanta ovog komentara je ta da starjeti nije sramota i da ćemo kad tad imati bore i zgužvanu kožu. Protiv toga nema spasa osim noža i injekcija, ali čemu to? Ljudi stare, that's the way it is.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nitko ni ne kaže da je starjeti sramota (barem ja ne kažem u ovom postu :)), ali to ne znači da ne trebamo paziti na sebe i svoju kožu i učiniti što možemo da taj proces odgodimo :)

      Izbriši
  5. fenomenalno sumirani utisci o antiage prepratima i tvoji stavovi o tome :)
    ''Jednostavno treba osluškivati potrebe svoje kože i ravnati se prema tome, a ne gledati nosi li neki proizvod oznaku anti-age.'' - mislim da je ovo ključ :)
    jako je važno pratiti poterbe kože, i spram toga i formirati navike u nezi.
    ja kao glavni adut u borbi protiv bora ističem hidrataciju, i ona mi je na prvom mestu i jako važna, dok sam
    naravno priklonjena i preparatim obogaćenim sastojcima koji su predviđeni kao antiage i ne bežim od njih :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da se slažemo da je ključ slušanje potreba kože, a slažemo se i za hidrataciju, vidi se gore na slici da koristim puno proizvoda koji su namijenjeni baš za hidrataciju i da su upravo oni sastavni dio moje njege :)

      Izbriši
  6. Baš sam o ovoj temi prekjučer pričala s kolegicom (25 god) koja je kupila anti-age kremu i rekla nek joj se ne smijem. Uglavnom poslat ću joj ovaj tvoj post jer je sve ono što sam zapravo i ja rekla. Koža je živa i treba joj dati ono što ona sama traži jer ona najbolje zna! I svakako sam za masaže lica. O važnosti skidanja makeup-a neću ni pričati jer sve mi to znamo. Žalosno je što neke moje prijateljice i dalje misle da im se spavanje s makeupom i njegovo popravljanje ujutro neće obiti o glavu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Potpuno se slažemo :)
      A od spavanja s make up-om i njegovog popravljanja ujutro se ježim i svakako će se onima koje to prakticiraju kad-tad obiti o glavu :(

      Izbriši
  7. Stil života se vidi na koži, a ako se ne vidi sada-vidjet će se!
    Antioksidansi su must have i ja osim seruma i kremica uzimam vitamin C u oralnom obliku. VOljela bih svaki dan, ali se ne sjetim. Par godina sam starija od tebe ali tek sam prije 2 godine počela koristiti preparativu na odgovarajući način, pa se nadam da nisam zakasnila :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uz tvoj zdravi stil života vjerujem da ipak nisi zakasnila :)

      Izbriši
  8. Mislim da je Anti-Age oznaka nešto što se danas priljepljuje na sve od reda baš zato što se igra na psihološku kartu i onda i prodaja takvih proizvoda bolje ide. Do unatrag dvije godine moja rutina za njegu lica je bila puno jednostavnija nego što je danas, ali ako malo odvrtim film unatrag Nivea Q10 dnevna i noćna krema koje sam godinama koristila imaju q10 pa eto možeš reći da sam s anti-ageom počela i prije tridesete. U to vrijeme i nije bilo toliko dostupnih proizvoda kod nas kao što ih ima sada s hijaluronskom, vitaminom C, antioksidansima i sl, a danas uglavnom kupujem anti-age proizvode jer oni najčešće sadrže upravo te sastojke koji su korisni za svaku dob i svaku kožu. Više od svega mislim da na kvalitetu kože utječe kao što si i sama navela zdrava prehrana i druge navike. Džaba ti sve kreme, serumi za blistavost i koješta ako si pušač i truješ se iznutra (trebalo je i meni jaaaako dugo da to shvatim i promjenim). I inače nisam preveliki ljubitelj agresivnih tretmana tako da ne znam hoću li ikada posegnuti za retinolom, nisam još na čisto sa svojim stavom u vezi njega...sorry na podužem komentaru, ali eto, bliska mi je tema skroz :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Što se ispričavaš na podužem komentaru :))))
      Mislim da je za kožu idealan holistički pristup jer uzalud sve kremice, ako je kvaliteta života nikakva. Treba objediniti i što zdraviji način života (razinu stresa nam je najčešće nažalost teško smanjiti) i kozmetiku s kvalitetnim sastojcima koji odgovaraju našoj koži i njenim potrebama i mislim da će to dati najbolje rezultate.

      Što se tiče retinola i općenito derivata vitamina A - tu sam i ja onako, li-la i on je jedan od rijetkih sastojaka koje ne bih preporučila baš svakom. Zbog svih potencijalnih nuspojava me nekako odbija, posebno u ovoj (reproduktivnoj) dobi jer je teško odrediti koliko se dugo zadržava u organizmu i hoće li ne daj Bože utjecati na plod (jednog dana), dok u zrelijoj dobi ću možda i posegnuti za njim. Teško je reći :/

      Izbriši
  9. Evo i ja ću za desetak dana proslaviti okrugli rođendan i također sam nedavno razmišljala o ovoj temi. Ja sam se zasad uglavnom držala samo hidratacije, ali osjećam kako mi koža ipak pomalo postaje zahtjevnija, fali joj blistavosti, zna poludjeti... Tako da ću definitivno malo revidirati svoju njegu. A tu je i par loših stvari koje radim - nije baš da se jako zdravo hranim, tj. imam faze u tome, također sam svjesna da ne pijem dovoljno vode, pa onda volim sunce i sunčanje, doduše uz zaštitni faktor ali ipak... ajde, bar nikad nisam pušila pa tu imam plus. :) i stvarno redovito čistim i hidratiziram lice.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Svi imamo nešto gdje "štekamo" :)
      Hidratacija je najbitnija, no ako ti fali blistavosti i zna poludjeti, onda si u pravu što misliš revidirati svoju njegu :)

      Izbriši
  10. Jako zanimljiv post, pravo osvježenje.

    OdgovoriIzbriši
  11. baš poučno, slažem se s izjavom kako sve kad-tad dođe na naplatu, koža će pokazati kako smo se ponašali prema njoj :D
    i sretan ti rođendan, koliko kužim zakasnila sam jedan dan, ali ništa zato :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala draga Žana, za dobre želje nikad nije kasno :)

      I svakako nam koža sve vrati, zato ju i trebamo paziti :)

      Izbriši
  12. Iskreno, ja imam "samo" 23 godine i vec imam puno finih linija po licu, tako da vec razmisljam da koristim antiage kremu iako se pitam da li je rano :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kao što sam napisala u tekstu, mislim da "anti-age" nije pravi anti-age nego marketinški trik. Pošto je riječ o tako mladoj koži, pretpostavljam da joj fali hidratacije, tako da je najbolje da pojačaš taj dio s nekim jačim sastavom koji sadrži hijaluronsku kiselinu i to je to :)

      Izbriši
  13. Slažem se da koža pamti pa vrati. Imam hrpu prijateljica koje se samo umiju, nikakva hidratacija, nikakvo čišćenje lica, samo skinu šminku vlažnim maramicama. Grozim se od toga i uvijek ih kudim. Imam problematičnu kožu i ljubiteljica sam AHA i BHA kiselina. Unatoč tome što je problematična koža teret i 'kazna majke prirode', ujedno je s jedne strane i pozitivna stvar jer sam sigurna da se puno cura ne bi tako brižno odnosilo prema svojoj koži da nije problematična, a ovako je to pod obavezno. A to koža pamti i kasnije pozitivno vrati! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Naježila sam se na rutinu tvojih prijateljica :/
      I slažem se, to je dobra strana problematične kože jer si (ukoliko želiš imati lijepu kožu) prisiljena maziti ju i paziti ju, pa u završnici ona i izgleda često puta bolje od onih koji imaju kožu bez problema :)

      Izbriši