Čišćenje kistova - a little make up obsessed

Čišćenje kistova

Prije nekog vremena sam pisala o roku trajanja kozmetike i higijeni make up-a, a danas se dotičem nečeg što je isto vezano uz tu temu i isto je bitno da bi naš make up ostao u dobrom stanju, kao i naše lice. Riječ je o čišćenju kistova.


Jako sam osjetljiva na čistoću (neki će reći i preosjetljiva), no mislim da kad je kozmetika u pitanju čovjek ne može biti previše osjetljiv. Ipak je riječ o proizvodima koji dolaze direktno na našu kožu i ulaze u krvotok. Ok, ovdje nećemo ići tako daleko, no nečisti kist može izazvati ako ništa drugo, onda akne. Kako inače imam nepravilnostima sklono lice, posebno pazim na čistoću svih proizvoda s kojima moje lice dolazi u kontakt, bilo da je riječ o jastučnici, ručniku ili današnjoj temi, kozmetičkom kistu. 

Nekako sam mislila da se o ovoj temi sve zna i da nema potrebe za pisanjem, no dobila sam par sugestija da napišem post na ovu temu, pa eto :)

Na idućoj slici vidite što ja sve koristim u svrhu čišćenja kistova. Naravno, nije vam sve od toga potrebno, no ja kombiniram, ovisno o tome za što sam koristila kist, koliko ga je teško očistiti, no više o tome u nastavku.


Mnogi će se začuditi što micelarna radi među proizvodima kojima čistim kistove. Stvar je zapravo vrlo jednostavna, a meni često olakša daljnji posao/čišćenje. Kako postoje tjedni kad ne stignem svaki dan prati kistove, dogodi se da tek za vikend perem kistove od cijelog tjedna. Kako to znači da je tekući puder stajao sasušen na nekom kistu više dana (posebno ako je riječ o težem puderu poput EL DW), vrlo je vjerojatno da će biti potrebno malo više muke da se taj kist očisti. Zbog tog razloga sam kupila ovu micelarnu (u ovom slučaju je to Eveline jer je u momentu kupovanja bila najjeftinija na tržištu). U čašu naopako okrenem kistove koji trebaju "dubinsko pranje", nalijem micelarne i pustim da to tako malo odstoji i nakon toga je kistove lakše prati. Odmah ću reći da sam u međuvremenu našla jednu metodu koja mi je možda čak i zgodnija (slijedi u nastavku), no ovo je i dalje zgodna metoda za namočiti blender spužvicu i pustiti da malo tako odstoji.
Isto tako, na vaticu namočim micelarne i tako obrišem i kistove koje sam koristila za nanošenje gel linera.



Na slijedećoj slici nije tonik za tijelo nego homemade brush cleanser. Prije mi je stajao u bočici iz Offertissime, no kako je loše špricala, prebacila sam ju u ovu jer ima super špricu. Ovo sredstvo za pranje koristim najviše za pranje kistova za sjenila i to ako mi baš neki od tih kistova zatreba, a prljav je i nemam vremena čekati da se osuši. U ovom postu sam pisala o receptu kako napraviti domaće sredstvo za pranje kistova.



Naravno, prethodna dva koraka nisu dovoljna za dobro oprane kistove i ne smatram pravim čišćenjem ono čišćenje koje ne uključuje "sapun" i vodu. Kod mene su u upotrebi tri proizvoda.

  • Lactacyd ili bilo koje drugo sredstvo za intimno pranje je izvrstan za čišćenje kistova jer će biti blag za dlaku, a opet će djelotvorno očistiti vaše kistove. Ukoliko vam je sredstvo koje koristite za intimno pranje preskupo za pranje kistova, ne brinite, i Jessa gel za intimno pranje (dm-ova robna marka) je izvrsna za pranje kistova!
  • Balea antibakterijski tekući sapun je proizvod koji ne koristim svaki put, no tu i tamo operem kistove s njim - zato što je antibakterijski, pa se nadam da će ubiti nešto od bakterija. Iako na njemu piše da je blag, ne bih se složila s time jer moje ruke instantno isuši i to je razlog što ga ne koristim stalno ni za kistove - strah me da bi uništilo dlaku. Ono za što mi se ovaj proizvod pokazao izvrsnim i nezamjenjivim jest za pranje Real Techniques Miracle Sponge. Očisti ju najbolje i uz najmanje muke! I nekako sam sigurnija da se nije previše bakterija nakupilo na njoj. Ili se barem tako nadam :D
  • zadnji proizvod je proizvod koji je zapravo i najčešće u upotrebi, a riječ je o tvrdom sapunu za ruke. U mom slučaju riječ je o najobičnijem Balea sapunu za ruke. Postoje specijalizirani sapuni za pranje kistova (koji su puuuno skuplji), no odlučila sam probati s običnim sapunom i super funkcionira. Ova metoda je posebno dobra kod pranja kistova za puder, posebno onih nabijenih, poput Sephora #45 kista. Jednostavno smočite sapun i kist i trljate jedno o drugo, a nečistoća izlazi van. Ova metoda mi je skratila vrijeme pranja kistova i zbog nje sve manje koristim gore spomenutu micelarnu kao metodu pranja kistova jer nema potrebe za njom.



Tu i tamo još dodatno prešpricam kistove čistim 70%-tnim alkoholom (koji je u bočici Balea Body tonika), tek toliko da umirim dušu da je sve malo čišće, ali to nije sve - nemojte zaboraviti i drške kistova, i njih treba tu i tamo prebrisati alkoholom.


Jedina još napomena za kraj jest ta da kistove nakon pranja ostavite da se suše u horizontalnom položaju. Razlog je jednostavan, ako ih odmah stavite u čašicu ili gdje ih već držite (ako ih držite u vertikalnom položaju), višak vode će se slijevati u dršku kista što će oslabiti ljepilo, pa će vam dlačice prijevremeno početi ispadati.


Kako vi čistite svoje kistove? Imate li neku posebnu metodu?

CONVERSATION

34 komentari:

  1. Odgovori
    1. ma nije ništa novo napisano, ali je sve na jednom mjestu :)

      Izbriši
  2. deterdžent za suđe za hard core prljave kistove za puder. ono, nakon što ih koristim cijeli tjedan bez pranja. da, desi se i to. Inače combo maslinovog ulja i nekog šampona za kosu i to je to.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. e da deterdžent za suđe sam zaboravila, prije sam i njega koristila :)

      Izbriši
  3. Na sličan način perem četke! :) Super post. :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Nije neki način ali samo koristim sapun i vodu.
    Ali s obzirom kako se ja minimalno šminkam a i rijetko, meni tako funkcionira.

    I da, ovaj držač za sapun mi je presladak, odmah sam ga uočila.: D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa najbitnije je da su četke čiste :)

      i hvala, ima taj držač već dosta godina, ali divan mi je i ne odvajam se od njega :D

      Izbriši
  5. ja obicno pustim vodu u umivaoniku, u lijevu ruku sapun ( najobicniji koji se nađe) , u desnu kist .Malo ga namocim , protrljam dlacicama po sapunu , onda kruzno po ruci, isperem, opet sapun i tako.. ovisno o zmazanoci. Najbrze mi je , a sapun mi najbolje pere. Kasnije dok se suse u uspravnom polozaju pospricam ocetniseptom .
    Ne znam zasto svi pranje toliko kompliciraju :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pa vidiš kako sam i ja komplicirala i na kraju mi je taj način ipak pobijedio :)
      to zato jer moramo sve isprobati valjda :D

      Izbriši
  6. Nemam posebnih metoda...uglavnom čistim kistove od proizvoda u prahu pa sve ide dolje običnim Baby šamponom koji mi funkcionira i za one umazane korektorom samo treba malo više trljati. Kistove perem nakon svako jedan ili dva korištenja pa ne vidim potrebe za špricanje s alkoholom...za prvu pomoć kad ne koristim šampon+vodu imam MAC tekućinu za čišćenje kistova i odlična je :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja kistove koristim samo jednom do dva puta (one za praškaste proizvode, kremaste samo jednom), no svejedno se bolje osjećam kad ih tu i tamo pošpricam alkoholom. bolesnik, znam :D

      Izbriši
  7. Jako koristan post!
    Ja svoje perem obavezno jednom tjedno, ali beauty blender ili četkicu za korektor češće (nekako mi beauty blender izgleda kao super stanište za bakterije a kako kistom za korektor idem izravno na nepravilnosti to mi se isto čini rizično).
    Mislim da ću tvoju ideju sa micelarnom primijeniti na način da ju ulijem u neki raspršivač pa ju mogu špricnuti poslije uporabe između dva pranja pa obrisati o vaticu!
    Koristim najčešće Babylove gel jer mi on stoji na umivaoniku kao sapun za ruke i mogu reći da sam zadovoljna, ali isprobat ću i sa tvrdim sapunima ako kažeš da pranje traje kraće.
    Također mi se čini da su ovi kao profesionalni sapuni samo mužnja para.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. I da, i meni je držač za sapun baš simpa! :D

      Izbriši
    2. Znala sam da nisam jedina :P

      Izbriši
    3. traje kraće, a jednako je efikasno :)
      i drago mi je da sam ti dala još ideja :)

      i hvala za držač, baš ga volim :D <3

      Izbriši
  8. Ja radim sama svoje sapune, tako i nježniji za kistove, pa njime peruckam kistiće! Najbolje mi je tako! <3

    OdgovoriIzbriši
  9. ovako sa sapunom ja radim odavno. još samo napravim smjesu alkohola i vode 70:30 i s tim pređem još jednom kistove i tako izvuku svu onu masnoću van. Kasnije su čisti, mekani a nema mirisa po sapunu ni bilo čim drugim ;)

    OdgovoriIzbriši
  10. perem ih sapunom za rublje, iz mullera je sapun i odlican je :) svaki dan perem tj. nakon upotrebe perem kist za foundation,a ostatak kistova preko vikenda ...ako bas ne stignem oprati ili ih pozelim osvjeziti, u pripremi imam smuckani alkohol,destiliranu i blagi sampon s kojim pospricam maramicu i prodem s kistom :)

    OdgovoriIzbriši
  11. UF koristan i detaljno napisan post, bookmarkan je već :)
    ja sam otkrila najbolju metodu izvlačenja svih s*anja iz kistova, sapunotekin sapun od lavande. nema tog što on ne izvuče i to instant, mislim da ovo stvarno nije placebo efekt, stvarno je čist-čist :) a neke od tvojih metoda cu morat probat :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti :)
      ajde, probat ću jednom prilikom i taj sapunotekin sapun :)

      Izbriši
  12. Ja koristim Afroditin šampon od koprive. Nevjerovatno lako i brzo uklanja sve nečistoće iz kistova (mislim na one koji se teže peru-od tekućeg pudera).
    Osim toga, redovito ih prebrišem i pošpricam alkoholom, onako radi preventive. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. joj mene uvijek bilo strah da taj šampon ne uništi dlaku jer mi se čini preagresivan :/
      a za preventivu se slažem :D

      Izbriši
  13. ovakvih postova nikad dosta, jer me uvijek zanima koje preparate i metode drugi koriste kod pranja svojih kistova :) nisam još naletila na dva identična posta :) probat ću pranje Balea sapunom

    OdgovoriIzbriši
  14. Svoje kistove perem isključivo bebi šamponom iz dm-a ili Dr. Bronnerovim sapunom, a nakon pranja ih obvezno sušim na maloj vješalici za veš. Ja ih uvijek okrenem četkicama prema dolje, za razliku od tebe - ali bitno je samo da se voda ne zadržava u metalnom dijelu. Meni se s prvim kistom dogodio potpuni kaos kada se najednom samo raspao zbog toga što se ljepilo otopilo. :S

    OdgovoriIzbriši
  15. Ne usudim ih se nekako čistiti sa maslinovim uljem što je kao preporuka... nezz bojim se da će mi biti masni XD a i meni se zalomi da ih ne stignem čistiti, ali ipak je najvažnije čistiti lice od šminke svaki dan! dobro je podsjetiti javnost na ovu vrstu higijene, djevojke ga preskaču ili zaborave...

    OdgovoriIzbriši
  16. Moram isprobati ovo s micelarnom, nije mi nikad palo na pamet da ih tako potopim u čašu, dok znam s micelarnom preći po kistovima koje koristim za liner ili obrve, čisto da ih ne moram prati baš svaki dan. Alkohol također koristim, prebacila sam ga u tako jednu bočicu s raspršivačem, pa ih pošpricam ponekad kao i ostatak make up-a, a za pranje su mi se najbolje pokazali Pyrus prirodni sapuni, isprobala sam i ove obične, ali nisu mi tako učinkoviti.... ovi Pyrusovi su dušu dali da bockalice i te gušće kistove koje koristim za tekuće podloge :)

    OdgovoriIzbriši
  17. Jako koristan post,jer mislim da dosta cura ne pere kistove često koliko bi trebale.Prije sam ih prala tim istim baleinim tekućim sapunom,ali primijetila sam da nije baš blag i polako uništava ih,pa sam prešla na micelarnu i baby šampon i to mi je dobitna kombinacija.Mogla bih isprobati povremeno ih pošpricati alkoholom :)

    OdgovoriIzbriši
  18. imam više kistova za svaku namjenu pa ih perem jednom tjedno, i to sapunom, koji mi je najučinkovitiji, a u predzadnje ispranje dodam u vodu malo regeneratora za kosu ;)

    OdgovoriIzbriši
  19. Jako koristan post.....perem ih šamponom ali ovo sa micelarnom mi se jako svida probati cu

    OdgovoriIzbriši