Mirisi za raspoloženje - a little make up obsessed

Mirisi za raspoloženje

Sinoć sam bila jako nervozna pa sam se odlučila opustiti kupkom s mirisom lavande i onda mi je palo na pamet da bih mogla napisati ponešto o mirisima i o tome kako pojedini utječu na naše raspoloženje.

Osobno ih (uz gelove za tuširanje koje isto biram prema raspoloženju) najčešće koristim u obliku eteričnih ulja koje koristim u aroma lampici.



via

Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala destilacijom ili tiještenjem. Što se tiče odabira prilikom kupnje eteričnih ulja, birajte ona dobivena tiješnjenjem jer ona dobivena industrijskom destilacijom (pri visokim temperaturama) nemaju terapeutski učinak poput onih tiješnjenih.

Iako neću pisati o upotrebi eteričnih ulja u njezi kože jer se u to nimalo ne razumijem, napisati ću i nekoliko riječi o tome. Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu jako brzo ulaze u organizam. Iz tog razloga se ne preporuča nanositi na kožu čisto eterično ulje, nego ga pomiješati s biljnim uljem kako bismo smanjili potencijalno oštećenje kože, kao i da bismo spriječili prenagli ulazak eteričnog ulja u organizam.



via

Izbor eteričnih ulja je uistinu velik i najviše ovisi o osobnim preferencijama, pa ću se osim mojih favorita dotaknuti još nekih koji bi vam mogli biti zanimljivi.

Eukaliptus - izvrstan je kod anksioznosti, a i dobar je i za povećanje seksualne želje

Jasmin - jasmin je poznati afrodizijak, pa se koristi i u te svrhe i u aromalampi, a osim toga utječe na um i emocije i oslobađa osobe straha i sputanosti.

Kamilica - kao što se i čaj od kamilice smatra umirujućim, tako se smatra i eterično ulje kamilice. Ona opušta, te smanjuje napetost i uznemirenost.

Lavanda - nju sam već spomenula, ona je poznata po tome da umiruje te oslobađa od oslobađa frustracija i razdražljivosti. Ovaj miris mi je najomiljeniji kada sam napeta i kad trebam opuštanje. Na mene uistinu djeluje umirujuće i kad god se trebam opustiti, palim lampicu i sipam lavandu.

Limun - Svojim laganim osvježavajućim mirisom razbistruje um, smanjuje mentalnu i emotivnu pretrpanost i pomaže da odbacimo ono što nam ne treba. Ovo ulje sam često koristila (kao i ono slijedeće) pri većim mentalnim naporima gdje mi je trebala veća budnost.

Limunska metvica - ima stimulirajuće djelovanje kod umora i iscrpljenosti, osobno sam jako voljela koristiti upravo ovo ulje u dugim noćima kad sam trebala puno učiti. Treba ju razlikovati od "obične" metvice kod koje treba više paziti jer male doze metvice smiruju, veće stimuliraju, a prevelike doze uzrokuju nemir. Iz tog razloga ju osobno izbjegavam.

Mandarina - eterično ulje mandarine je jedno od onih osvježavajućih eteričnih ulja koje ima sposobnost da razbudi osobu i napuni je pozitivnom energijom. Isto tako se koristi kod tretiranja noćnih mora i strahova kod djece. Ovo je još jedno od ulja koja su izvrsna pri većim mentalnim naporima zbog tog "podizanja" koje je karakteristično za citrusne mirise.

Melisa - iako melisu imam običaj koristiti kao čaj, a ne njeno eterično ulje, odlučila sam ju isto uvrstiti ovdje. Ona je (u oba oblika - i kao čaj i kao eterično ulje) izvrsna jer smiruje i preporuča se kod stanja velikog stresa, pa je posebno popularna kod managera, pa se tako proizvode i "menadžerski čajevi" čiji je glavni sastojak upravo melisa.

Ylang-ylang - meni osobno jedan od najfinijih mirisa što se tiče eteričnih ulja ♥ inače je izvrsno za osobe u depresiji,a preporučuje se kod seksualnih problema, odnosno osobama koje imaju smanjenu seksualnu želju. Iako nije psihološki aktivno u smislu stvaranja seksualne reakcije, euforična i opuštajuća svojstva ulja vjerojatno pomažu u stvaranju poticajnog ozračja.

Ukratko sam vam popisala svoja omiljena eterična ulja (kao i još poneko koje bi vam moglo biti zanimljivo) koja volim koristiti kod popravljanja raspoloženja, a sad me zanimaju vaša iskustva? Koristite li eterična ulja? Kako vi podižete raspoloženje?

CONVERSATION

21 komentari:

  1. Koristim proizvode sa eteričnim uljem lavande. I sviđa mi se... Nekako opušta. Volela bih da probam ulje mandarine. Ono me baš privlači

    OdgovoriIzbriši
  2. Vjerovatno ću biti jedina koja ću napisati da mi ne prija miris lavande. Baš mi se ne dopada. Ostale volim. Uglavnom, ali nemam naviku da ih redovno koristim

    OdgovoriIzbriši
  3. Ne koristim eterična ulja ili pak jako, jako retko, a mogla bih da počnem, trebalo bi mi malo opuštanja.

    OdgovoriIzbriši
  4. Miris lavande mi nije među ostalima ali hvala Bogu izbor je veliki. Odličan tekst!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala prase :)
      a izbor je velik, sao treba odabrati po ukusu :)

      Izbriši
  5. Odličan post! Ja volim limun i mandarinu :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Joj ne volim ni ja lavandu al zato limun i melisa su mi vrh <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ima vas koji ne volite lavandu :)
      a melisa i limun su stvarno izvrsni :)

      Izbriši
  7. Ja volim miris agruma..ali i kokos mi je super :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nisam kokos nikad probala, bojala sam se da bi mi bio prejak :/

      Izbriši
  8. Jako dobar post. Ja ne koristim eterična ulja, ali neke stvari je dobro znati :D

    OdgovoriIzbriši
  9. odlican post! jos ces na etericna ulja da me navuces, sram te bilo :D
    lavanda je savrsena za smirenje i da se brzo zaspe! nekad sam imala obicaj da kesicu sa dalmatinskom lavandom samo ostavim na jastuku 10ak minuta pre nego bih legla i miris bi me tako opustio da bih zaspala u sekundi!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. haha pa ovo je dobro za tijelo i dušu, tako da neću osjećati grižnju savjesti ako te navučem na njih :)
      i slažem se za lavandu :)

      Izbriši
  10. Nisam već jaaako dugo koristila nikakva eterična ulja, ima sigurno godina dana, ako ne i više :-0 Osim eukaliptisa, obožavala sam grejp i ružmarin. S lavandom nisam na ti jer miris i kvaliteta dosta variraju od proizvođača do proizvođača. Kokos i jasmin su recimo ulja koje apsolutno ne podnosim i izazivaju mi migrenu.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. jasmin i kokos su baš jako jaki i s njima se slažem da treba jako oprezno :)
      ja nisam neka ljubiteljica ružmarina, ali grejp mi je super :)

      Izbriši
  11. Dobro mi mi došli i za opuštanje i bistrost uma, tako da svakako pišem sada spisak. :)
    Kako sa doziranjem?
    Vidjela sam u Bipi eterična ulja. jesu ta dobra?

    OdgovoriIzbriši