Život s vitiligom - vol. 2 - World Vitiligo Day 2014. - a little make up obsessed

Život s vitiligom - vol. 2 - World Vitiligo Day 2014.

Prvi post na temu vitiliga sam pisala još u veljači i iskreno, nisam mislila da će do idućeg proći toliko vremena. No moram reći i da mi se to i sviđa jer znači da me vitiligo ne opterećuje baš previše.
Pitate se zašto onda ipak pišem o njemu? Zato da podignem svijest o njemu, kao i da vas upoznam s inicijativom o 25. lipnju kao Svjetskom danu osoba oboljelih od vitiliga priznatom od UN-a i naravno, da ga čestitam svima koji se s njime i njega dobro nose, kao i da poželim sreću onima koji su tek na putu prihvaćanja svojih točkica.


Ideju o World Vitiligo Day je prvi predstavio Steve Haragadon, osnivač Vitiligo Friends network, a razvila ju je i realizirala (po prvi put 25.06.2011.) Ogo Maduewesi, nigerijska vitiligo pacijentica, osnivačica i generalna direktorica Vitiligo Support and Awareness Foundation (VITSAF). 

Dan 25. lipanj nije odabran bezveze - to je dan godišnjice smrti Michaela Jacksona, koji je svakako jedan od najpoznatijih osoba koji su bolovali od ove bolesti.


World Vitiligo Day još nije službeno priznat od UN-a - za to je potrebno skupiti 500 000 potpisa, a peticiju, ako želite, možete potpisati na stranici 25june.org (OVDJE je direktan link).

Zašto je važno da ga UN uvrsti u svoj kalendar? Da bi se prepoznala važnost ove bolesti - jer mnogi će reći nije to ništa strašno, no za mnoge ljude ova bolest JE nešto strašno jer može jako utjecati na psihu i prouzrokovati poteškoće u komunikaciji s drugima, a i njen uzrok može biti ne tako bezazlen.
Isto tako, to je bitno iz razloga što se ne posvećuje dovoljno pažnje razvoju terapija, istraživanjima i edukaciji - jer je, ponavljam, riječ "samo" o kožnoj bolesti.

Isto tako, možda i naše zdravstvo postane malo osjetljivije kad su oboljeli od vitiliga u pitanju - dr. Stanimirović i dr. Šitum se zalažu za to da oboljeli imaju pravo na bolovanje za vrijeme liječenja jer se trenutno ima pravo biti samo tjedan dana na bolovanju (a pacijentima koji si priušte liječenje u Izraelu tih tjedan dana ne znači puno).  



Izuzetno mi je drago da sve poznatijom postaje i Chantelle Brown-Young koja s ponosom nosi svoj vitiligo.

Danas vam neću pisati kako ga ja prekrivam - jer danas ga nisam prekrila, nego sam vam samo htjela usmjeriti pažnju na ovaj dan za koji se nadam da će ga UN uvrstiti u svoj kalendar.

Još jednom svim mojim "flekašima" sretan World Vitiligo Day, a vama ostalima zahvaljujem ovim putem i na komentarima na prošlom postu na ovu temu koji su bili i više nego pozitivni ♥ ♥ ♥

CONVERSATION

4 komentari:

  1. Drago mi je da te to ne opterećuje jer i ne treba…. ima puno gorih stvarih od toga… nisam upoznata da li se može izliječiti ali ako postoji šansa držim fige da uspiješ… ;)

    OdgovoriIzbriši