Čišćenje lica - a little make up obsessed

Čišćenje lica

Jedan od najvažnijih koraka u njezi lica je svakako čišćenje. Mislim da sve znamo kako nije dobro leći u krevet našminkana, kako koža ne diše, pore se čepe, itd. Isto tako, kožu treba očistiti i ujutro, od masnoća. Mnogi se ujutro samo umiju ili prebrišu lice samo tonikom, no to nije dovoljno jer masnoću na koži neće odstraniti ni voda niti tonik nego sredstva koja tope masnoće. Ta sredstva su mlijeka za čišćenje, pjene, gelovi i micelarne otopine, pa će one biti tema današnjeg posta. Više ću se okrenuti na stranu skidanja make up-a nego na jutarnje čišćenje :)



Osim što je lice važno dobro čistiti da se pore ne bi čepile, važno ga je čistiti da bi i hranjive tvari iz krema i seruma koje koristite dublje prodirale u kožu jer uzalud vam i najkvalitetnija krema ako ne može prodrijeti kroz sloj nečistoće.

Što se tiče nekih higijenskih savjeta, prije uopće čišćenja lica, važno je dobro oprati ruke i preporučam često mijenjanje ručnika koji koristite za lice.

Mlijeko za čišćenje

Mlijeka za čišćenje su klasici i mislim samim time najrasprostranjeniji način čišćenja lica. Ova metoda čišćenja lica se naročito preporuča suhoj i normalnoj koži, no i ja, mješovita, ali sklona dehidraciji često koristim ovakve proizvode, posebno zimi. Mana ove metode jest ta da nakon toga ipak trebate koristiti vodu da biste se umile, a voda, posebno ova moja, tvrda zagrebačka isušuje. Još jedna mana ove metode jest ta da ćete vrlo vjerojatno trebati imati poseban proizvod za skidanje maskare jer većina mlijeka neće idealno skinuti okoloočni make up.



izvor

Moje preporuke: Earth Science A-D-E Creamy Cleanser (recenzija), Olival mlijeko za čišćenje lica s uljem smilja, Garnier Essentials mlijeko za čišćenje lica (zeleno)

Pjene za čišćenje

Osobno jako volim pjene i one su mi možda jedna od najdražih metoda skidanja make up-a jer je to brza metoda, a opet, temeljita. Kod pjena je problem taj što često znaju biti isušujuće, a ako nisu isušujuće, nekad znaju ne odstranjivati nečistoće dovoljno dobro. Moja HG pjena je Caudalie Fleur De Vigne Instant pjenušavi čistač koja me ne isušuje nimalo, a super skida make up, pa čak i onaj nevodootporni okoloočni. Pjena koju planiram probati čim potrošim sve (ili barem većinu umivalica) je Apivita. Ukoliko tražite pjenu samo za jutarnje čišćenje lica, bit će vam dobra i Nivea Soothing Cleansing Mousse (rozo pakiranje) jer ne isušuje, međutim ne skida make up dovoljno temeljito. Pjena za koju vam svakako preporučam da ju preskočite je Himalaya Herbals Purifying Neem Foaming Face Wash za normalnu/masnu kožu koja me isušila kao ništa prije toga. Da ne duljim, cijelu priču imate u ovom postu.



izvor

Preporuke: Caudalie Fleur De Vigne Instant pjenušavi čistač (recenzija), Nivea Soothing Cleansing Mousse rozo pakiranje (recenzija) - ukoliko ju nećete koristiti za skidanje make up-a

Gelovi za čišćenje

Gelovi za čišćenje su za mene diskutabilna kategorija jer mi je tu najteže naći proizvod koji me neće isušivati. Da, ja jesam sklona dehidraciji, ali ako mene neki proizvodi isušuju, mogu misliti što tek rade normalnoj ili suhoj koži. Ako ove proizvode koristite za skidanje šminke, vjerojatno će vam trebati i neki drugi proizvod za skidanje šminke s očiju. Meni to nije problem jer šminku s očiju obavezno skidam drugim skidačem, onim dvofaznim, no prođem još po očima i kad koristim mlijeko, pjenu ili uljni čistač. Po meni su gelovi najlošiji odabir za suhu kožu lica, no ni ja nisam našla svoj HG gel pa prihvaćam prijedloge :)



izvor

Preporuke: Nuxe Reve de Miel gel za umivanje

Uljni čistači

Izvrsna metoda za sve tipove kože jer istovremeno skidaju šminku, hrane, a ne maste dodatno kožu. Koriste se tako da se umasiraju u suhu kožu lica, zatim se doda voda koja to ulje pretvori u mlijeko. Ovo je izvrstan način skidanja šminke jer uz malo muke sve skinete, ne isušuje suhu kožu lica, a ni ne masti dodatno masnu kožu niti čepi pore.



izvor

Preporuke: Melvita Huile Lactée Démaquillante - Baršunasto ulje za čišćenje (recenzija), Zimzelena kozmetika uljna emulzija i još za mene neisprobano, no na sve strane hvaljeno Green Girl kozmetika My Own Gentleman

Micelarne vode

Zahvaljujući micelima estera masnih kiselina ove otopine vežu masnoću uz sebe te ju temeljito uklanjaju, a da pritom ne isušuju kožu. Odnosno barem ne bi trebale isušivati kožu iako iskustva s nekim micelarnima pokazuju drugačije. Nakon micelarne vode nije potrebno umivati se i neki se čude tome, kao, nemaju osjećaj čiste kože. Svakom svoje i svatko zna kako mu odgovara, no ljudi izgleda često izjednačuju funkciju tonika (koji samo tonizira) i micelarne koja je ipak "viša tehnologija" i nije da samo "muljate prljavštinu po licu". Osobno se ne umivam nakon micelarne i nikad mi to nije izazvalo nikakve probleme na koži. Druga stvar je vaš subjektivni dojam, no nakon što dobro očistite lice micelarnom, pore vam se ne bi trebale čepiti.
Moje omiljene micelarne su Bioderma Sensibio i Vichy Purete Thermale koje mi idealno skidaju make up, a ne isušuju. Trenutno isprobavam i Garnier micelarnu, pa će biti i dojmovi o njoj na blogu, a možete pročitati i usporednu recenziju čak 5 micelarnih u ovom postu.



izvor

Preporuke: Bioderma Sensibio, Vichy Purete Thermale

Na kraju dana, teško je dati univerzalnu preporuku jer svačija koža je drugačija i svakome odgovara nešto drugo. Kombiniram sve tipove čišćenja lica ovisno o raspoloženju i trenutnom stanju kože i upravo to je najbitnije, osluškivati svoju kožu.

Kako vi čistite lice i skidate šminku? Koje proizvode vi imate za preporučiti?

CONVERSATION

25 komentari:

  1. Odličan post :)

    Isprobala sam sve vrste umivalica koje spominješ i najboljima su mi se pokazale uljne. Koristila sam Zimzelenu uljnu umivalicu i oduševila me, a sada miješam svoje. Koža mi je masna, osjetljiva i problematična i s ovakvim načinom umivanja i skidanja šminke osjećam samo pozitivne posljedice :)

    Lijep pozdrav draga :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš si super ovo napisala, kratko, sažeto i jasno. Godinama sam skidala šminku tako da sam koristila mlijeko, pa dvofazni čistač za oči i na kraju tonik (e, tonici su većinom bili ti koji su me isušivali i peckali), onda sam pronašla micelarne i s njima mi je taj završni korak u čišćenju bio zadovoljavajuć, a tek prošle godine sam otkrila ulje čistilice s kojima sam se preporodila :) Sad doduše isprobavam GG balzam i VOLIM ga jako! Ujutro mi nije potrebno nešto za uklanjanje masnoće jer ju ja nemam, ali volim lice nakon umivanja prebrisati micelarnom ili kakvim tonikom koji u tom trenutku imam... pjene su isto odličan izbor, baš ću pogledati ovu Niveinu :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Garnierovim mlijekom ponekad skidam i šminku s očiju,kada mi maramica vlažnih ponestane i dobro mi skine :) najviše volim očistiti lice vlažnim maramicama,zatim gelom,potom tonikom. pjene nekako zaobilazim,ni sama ne znam zašto,mislim da mi miceralne ne trebaju,a za uljne čistače se bojim da su masni za moju ultramasnu kožu :) iako ovaj melvitin krasno izgleda

    OdgovoriIzbriši
  4. to bude gel za moju kozu, a zatim miceralna. no kako me gel počeo isušivati i zatezati kozu za sada koristim samo miceralnu dok si ne nadem odgovarajući gel za čišćenje lica

    OdgovoriIzbriši
  5. Nives, odličan post :) Toliko je toga, da na kraju sama sebe izludim što koristiti i što mi treba.
    Za sada sam otkrila da kod mene najbolje funkcionira micelarna za skidanje šminke, a potom umivanje umivalicom. Ne mogu shvatiti (ali poštujem) što netko misli da micelarnom može skinuti svu šminku. Ja jednostavno ne mogu zaspati ako lice nisam oprala umivalicom :D

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja sam godinama koristila mlijeko za ciscenje lica,ali mislim da to nije bila najbolja opcija za moju mjesovitu kožu.Otkrila sam miceralne:D e sad jel sam samo željna promjene ili mi stvarno pase vrijeme ce pokazati:)Trenutno koristim Green girl miceralnu,koja je divna.A ujutro se umivam pjenom od Cliniqua:)pozz

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja sam opsjednuta čišćnjem i volim kada je lice temeljito čisto. Jel mi vjeruješ da kombiniram sve preparate, ali u zadnje vrijeme najčešće uljne skidače plus nezaobilazni gel za umivanje :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Koji sebum ujutro? Ja bi malo sebuma :))) moje jutarnje čišćenje je umivanje vodom a nakon toga tonik, stvarno nemam potrebe za više od toga...za skidanje šminke mlijeko+tonik, ponekad i pjenušavi gel ali ne svaki dan :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Bravo! Super post! Mene zanima ovo Melvita ulje

    OdgovoriIzbriši
  10. Odličan post! Mislim da sm probala sve vrste čišćenja lica. Sad trenutno koristim Apivita gel za umivanje koji mi je odličan :)

    OdgovoriIzbriši
  11. Za ciscenje oduvijek koristim gelove za pranje lica.Imam mjesovitu kozu i odgovaraju mi njezni svakodnevni piling gelovi.Preporucila bih njezni piling gel Bebe young care (dostupan u Mulleru ) i Palmer's daily cleansing gel.Temeljito uklanjaju make up i ne isusuju kozu :-)

    OdgovoriIzbriši
  12. Odličan post! :) Ja sam isprobala sve moguće vrste proizvoda, od mlijeka, pjena i gelova pa sve do uljnih čistača i micelarne otopine. Zadnjih mjeseci koristim isključivo Green Girl My own gentleman ulje za čišćenje te Bioderma micelarnu za skidanje make upa :) Ja zadovoljna jer ne gomilam proizvode koje neću koristiti, moja koža mi je izuzetno zahvalna i njegovana. Inače imam masu kožu s nepravilnostima, i iako mnogi tog tipa bježe od bilo kakvih ulja, ja ovo ulje od srca preporučujem masnokošcima :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Obožavam večernju njegu. To mi je tako opuštanje na kraju dana. Ujutro je to malo užurbanije, ali navečer si dam oduška. Trenutno koristim Apivita, Nuxe i Green Girl za čišćenje. I jutarnje i večernje. Odličan post. :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Super post. Ja u jutro operem lice anti blemish Clinique sapunom ili nekom pjenom iili gelom, pa tonik i to je to. Na večer tu uključim i micelarnu zbog šminke.

    OdgovoriIzbriši
  15. Ja najvise volim micelarne, ali bez obzira dal i skidam sminku njom ili necim drugim uvek se posle umijem nekim gelom ili sapunom za lice.

    OdgovoriIzbriši
  16. Onda ja pretjerujem?? Moja rutina (znaci,bas svaku vecer) zapocinje mlijekom,no kako sam trenutno potrosila mlijeko,koristim maramice za skidanje sminke.Nakon toga koristim one posebne blazinice za oci,Avon (vrlo su ucinkovite),zatim Avonov dvofazni cistac pa micelarna od Lieraca.Zatim slijedi umivanje s Neutrogenom 2 in 1 Invisibly clear pa (nakon brisanja,naravno:-)) ciscenje tonikom. Imam normalnu do mjesovitu kozu lica i svakodnevno koristim puder ili cc kremu.

    OdgovoriIzbriši
  17. Najviše koristim pene za čišćenje i micelarne mada za uklanjanje šminke sa očiju moram imati neko dvofazno sredstvo. volela bih da probam neko od tih ulja što se uz pomoć vode pretvore u mleko, zvuči zabavno :)

    OdgovoriIzbriši
  18. Super je ovo ulje od Green Girl, prvo sam bila skeptična da mi ne će očistiti kako treba i da će mi lice ostati onako fuj masnjikavo i pore začepljene, ali nije uopće tako, tak da ti preporučam da ga isprobaš jer je super, lijepo očisti sve i koža je poslije toga lijepo mekana i glatka. :) ja se umivam poslije micelarne jer nekako se ne osjećam dobro ako se ne umijem, sve je to stvar navike i kako kome odgovara :)

    OdgovoriIzbriši
  19. ovo je fenomenalan post!!! ja sam bila ljubitelj gelova za umivanje. onda sam zavolela micelarne. zatim i ulja za čišćenje, tako da sam imala prilike probati razne stvari. kombinujem ih za sada, kao što i ti radiš, i slažem se za savet koji si dala - jako je bitno slušati svoju kožu :)

    OdgovoriIzbriši
  20. Jutarnji sebum mi je potpuna nepoznanica :-D Ja se uglavnom družim sa Garnier Essentials zelenom kolekcijom i micelarnim otopinama. Tu i tamo isprobam nešto novo al ništa me ne očara na dulje staze.

    OdgovoriIzbriši
  21. Gelovi i pjene :D nisam baš ljubitelj micelarnih :/ Tereza

    OdgovoriIzbriši
  22. Genijalan post i odlični savjeti. Moram izdvojeni Nuxe Reve de Miel gel za čišćenje pohvaliti jer je zaista odličan i jako dugo traje.Blag, a učinkovit :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Ja najvise volim gelove. Vec mesecima koristim LRP i odusevljena sam

    OdgovoriIzbriši
  24. Trazim gel za skidanje sminke,,trenutno mi pase skidanje umivanjem,medjutim potrosio mi se gel-nivein plavi,a koristila sam osim njeg i afroditin cleanphase. Htjel bi isprobati neki novi. oci svakako poslije prebrisem s dvofaznim, a nakon gela bi koristila vjerojatno tonik pa moze preporuke i za to??hvalaa;) :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nažalost, ja i dalje nisam našla idealan gel za čišćenje, tako da tu nemam preporuku, a za tonik mi je najbolji Garnier Essentials zeleni :)

      Izbriši