Casual Friday: Ja ♥ čitati - a little make up obsessed

Casual Friday: Ja ♥ čitati

Na Facebooku kruži #bookchallenge i nakon što su me Mona i Ivana nominirale i nakon što sam odradila svoj zadatak, palo mi je na pamet da bih s vama to također mogla podijeliti kao i spomenuti još poneku meni dragu knjigu. Vrijeme je idealno za šalicu čaja, dekicu i dobro štivo, pa možda nađete inspiraciju, a u komentarima ćete mi, nadam se, preporučiti još poneku dobru knjigu.



Iskreno, jako mi je drago da sam trenutno u životnoj fazi gdje stignem tu i tamo pročitati koju knjigu. Naime, jedno vrijeme sam živjela za more  jer je to bio jedini period kad bih stigla čitati i to bi obično završilo tako da bih imala jednu torbu samo s knjigama :D
Ok, i ove godine sam sa sobom nosila šest naslova, što nikako nije malo (jer nije da sam išla na more na barem mjesec dana), ali što ću, volim čitati i uživam u tome i potpuno se slažem s Tinom Ujevićem koji je rekao da knjiga nije hrana, ali je poslastica. I meni nema ljepšeg nego se zavući u topao krevet, uz šalicu finog čaja, možda poneki slatki zalogajčić i dobru knjigu koja je idealan desert za kraj dana.

Raspisala sam se u uvodu :D



Krenut ću od onog što me inspiriralo za ovaj post - #bookchallenge.
Trebalo je nabrojati deset knjiga koje su nas se dojmile i stvarno je bilo teško nabrojati samo deset knjiga, ali evo mog odabira:

1. Milan Kundera - Nepodnošljiva lakoća postojanja - meni najdraže Kunderino djelo, svaka riječ ima dubinu i o svakoj misli se može puno razmišljati, čak i nakon što završite s čitanjem. Planiram ga uskoro opet pročitati, da vidim hoću li je drugačije doživjeti nego prije. Ono što nisam znala (nego sam naišla sad na tu informaciju) jest da smo ovaj roman i ja vršnjaci i upravo mi je postao još draži :D
2. Meša Selimović - Tvrđava - što reći, jedan svevremenski roman. Iako je radnja smještena u 17. stoljeće, lako bi se mogla odvijati i danas. Nažalost, kod nas to nije bila obavezna lektira, ako niste pročitale, svakako pročitajte. 
3. Nick Hornby - High Fidelity - Nick Hornby je jedan od meni najdražih pisaca jer obožavam njegov humor i maštu pa mi je bilo teško izdvojiti samo jedan roman, no nekako sam se odlučila za ovaj samo zato jer glavni lik radi u prodavaonici ploča, a ja muziku jako volim. Postoji i film rađen prema knjizi, no svakako preporučam da pročitate i knjigu.
4. John Steinbeck - Istočno od raja - "Smješten u bogatu dolinu rijeke Salinas u Kaliforniji, ovaj snažan i brutalan roman prati isprepletene sudbine dviju obitelji - Trask i Hamilton - čiji naraštaji bespomoćno iznova ponavljaju pogreške Adama i Eve i otrovno suparništvo Kaina i Abela. U ovom je romanu Steinbeck stvorio neke od svojih najnezaboravnijih likova i istražio svoje najtrajnije teme: tajnu identiteta, neobjašnjivost ljubavi i smrtonosne posljedice odsuća ljubavi." (izvor)  Ovo je roman kojem se uvijek rado vraćam i čitam ga svakih nekoliko godina (taman kad zaboravim većinu priče)
5. Marija Jurić Zagorka - Grička vještica - obožavam zagrebačke romane (lokalpatriota sam, priznajem), a ovo je jedan od tih, ljubavna priča Nere i Siniše uz brojne spletke i intrige
6. Sidney Sheldon - Gnjev anđela - jedan od izvrsnih trilera iz pera Sidney Sheldona, glavni likovi su mlada odvjetnica i mafijaš, brojne spletke i intrige i naravno, ljubav.
7. Khaled Hosseini - Gonič zmajeva - dirljiva priča o imućnom dječaku Amiru kojeg ljubav i okrutnost rata oblikuju u daljnjim životnim zgodama, dječačkom prijateljstvu kojeg razaraju okrutnost i strah, ali i priča o sovjetskoj okupaciji Afganistana i talibanima. 
8. Stieg Larsson - Millenium trilogija 
9. Jo Nesbo - Crvendać (cjelokupan njegov opus zapravo, ali ovo je prvi njegov roman koji sam pročitala i navukla se)
10. John Grisham - Odmetnuta porota (cijeli njegov opus volim, ali nekako mi ovaj roman prvi padne na pamet kad pomislim na Grishama)


Osim ovih, gore navedenih knjiga, divan roman mi je bio i Vodoriga, Andrewa Davidsona. Pročitala sam ju u jednom dahu, jedinstvena je u svojoj radnji ipuna neobičnih likova, ovo je knjiga od koje nisam previše očekivala, ali me oborila s nogu. O samoj radnji možete pročitati ovdje i vjerujte, ovo nije obični ljubavni roman :)

Pleme spiljskog medvjeda (Jean M. Auel) je jedan od romana kojeg sam pročitala više puta i vjerojatno ću pročitati još barem toliko. Topla priča o djevojčici Ejli (kromanjonki) koju spašava i odgaja neandertalsko pleme. Navodno se planira snimanje serije na ovu temu - baš me zanima kako će to izgledati (ako to realiziraju).

Krvna veza je još jedan roman gdje je Sidney Sheldon napravio izvrsnu priču koja se kreće od sadašnjosti, pa do poljskih geta i predaka glavnog lika. Izvrstan roman pun napetosti kojeg sam čitala više puta i sigurno ću opet.


Skandinavska književnost me već godinama oduševljava i mislim da trenutno upravo njihovi pisci pišu najbolje trilere. Stieg Larsson i njegova Millenium trilogija su sigurno najpoznatije knjige tog žanra, no ja obožavam i knjige koje piše Jo Nesbø, izvrsni trileri koji se čitaju doslovno u jednom dahu.
Zadnji koji me oduševio je Erik Axl Sund sa svojom trilogijom Tko je Viktorija Bergman, a i kritičari se (uglavnom) slažu da je upravo ova trilogija možda i najbolji švedski krimić.


Da ne bi bilo da obožavam samo trilere/krimiće - volim ja i fantasy, tako da sam veliki fan J.R.R. Tolkiena i George R.R. Martina (jeste skužili kako obojica imaju R.R.? Zgodna slučajnost).

Mnogi pisci i mnoge knjige koje volim nisam spomenula i sjetit ću se sigurno naknadno i nekog važnog (eto odmah - Lee Child) kog volim, no to znači i da ću imati materijala možda za drugu verziju ovog posta :)

Imate li vi preporuke što čitati? Koja je zadnja knjiga koju ste pročitale?

CONVERSATION

33 komentari:

  1. Tvrđava je knjiga koja me u potpunosti osvojila i žao mi je što još nemam u kućnoj biblioteci, ali biće uskoro :)
    A Sheldonove knjige preporučujem na sve strane i pravi su bijeg od stvarnosti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tvrđava je svakako knjiga koju bi trebalo imati u kućnoj biblioteci :)
      A Sheldon je stvarno znao napisati dobar roman za pobjeći od stvarnosti :)

      Izbriši
  2. Jako dobar izbor. Sviđa mi se :)

    OdgovoriIzbriši
  3. U potpunosti dijelim tvoju ljubav prema čitanju....dekica i knjiga savršena kombinacija! Vjeruj mi, uvijek ćeš naći vremena za čitanje, samo ako želiš!
    Od navedenih knjiga sam pročitala i oduševile su me Larsson, Sheldon (sve njegove knjige sam još pročitala u mladosti!), "Gonič zmajeva" (znaš li da ima i nastavak?). Ne volim Jo Nesbo...nikako mi ne leži, baš sam prije neki dan vratila njegovog "Snjegović" (ne znam jesi li to čitala). Nemamo baš isti ukus...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne bih se složila da se baš uvijek može naći vremena za čitanje ako se želi bez da određeni dio života pati, bilo da je riječ o poslu, učenju, obavezama, ljubavnom životu ili spavanju :D no najčešće sam se odricala spavanja zbog čitanja, ali ne bih više tako, nije gušt ni čitati ako si pod pritiskom, barem meni ;)

      Znam da ima nastavak, ali nažalost još ga nisam pročitala, ali čujem da nije baš tako dobar kao prvi dio...
      Čitala sam Snjegovića (sve sam Nesbovo pročitala osim Žohara) i meni je dobar roman. Čudno mi je da voliš Larssona, a ne voliš Nesboa :)

      Izbriši
  4. Neke delimo, neke ne, ali Sidney Sheldona <3 <3 <3 Blago receno obozavam! "Ispricaj mi snove" je jedna od knjiga koju sam progutala vise puta :D
    Volim Paulom Koeljom da isperem mozak s vremena na vreme :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno se ovdje našlo puno Sheldonovih fanova :D
      Ispričaj mi snove je izvrsna, kako imam doma sve njegove knjige, sve sam ih pročitala više puta :D

      A Coelho mi nikad nije bio napet, pročitala sam nekoliko njegovih knjiga, ali nije me oduševio, baš ispiranje mozga :D

      Izbriši
  5. Ove sam god nosila 7 knjiga za 10odnevno ljetovanje :D
    Također obožavam Nesboa, imam sve njegove knjige, dobra mi je i Millenium trilogija.
    Nije loš ni Sheldon, ni Grisham... Imamo sličan ukus, obožavam krimiće.
    Erik Axl Sunda nisam još čitala, u planu je, ali nikako da dođe na red :D
    Inače, sad sam krenula čitati redom po policama u knjižnici, pa rijetko čitam nešto izvan. Imam doma jedno desetak novih knjiga koje čekaju na čitanje.
    Raspisala sam se... :D Ali kad su tema knjige, kozmetika ili odjeća, mogu pričati i pričati :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Neka si se raspisala, ja to volim :D
      Vidiš, dobra ideja čitati redom po policama u knjižnici, tako ćeš lakše znati što si pročitala, a što ne :D
      Sunda svakako pročitaj, ako voliš Larssona i Nesboa, mogla bi voljeti i tu trilogiju iako je puno crnija od romana navedenog dvojca

      Izbriši
  6. Ako voliš Martina i Tolkiena, mislim da bi ti se knjiga Ime vjetra od Patricka Rothfussa mogla jaaako, jako svidjeti! Iskreno, iza Martina, Rothfuss (iako se tek pojavio na fantasy-sceni tim prvim romanom) i Brandon Sanderson mi se kolju za drugo mjesto. :) Bila sam izvan sebe kad sam vidjela da ju je Algoritam preveo; prva knjiga, novi pisac, šanse da se to dogodi su praktički nikakve. Osim ako nije stvarno dobar. A stvaaaarno je dobar. :)
    A ako počnem pisati o knjigama koje volim, morat ćeš me špricat kiselinom da me otjeraš iz komentara... :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. samo ti piši koje knjige voliš, preporuke su uvijek dobrodošle :D
      Ime vjetra mi je na listi za čitanje već, čula sam samo riječi hvale :)

      Izbriši
  7. Baš se spremam kasnije otići do grada pa sam si usputno zapisala par tvojih naslova da ih potražim ;).

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja na žalost rijetko imam vremena za čitanje knjiga kojih želim, ali sam ovo ljeto odlučila u tih tjedan dana godišnjeg pročitati Kolibu.. knjiga mi je bila odlična i stalno me "vukla" da ju čitam dalje.. trebalo ki je nekih 3 dana da ju pročitam i toplo ju preporučam svima!
    Kad sljedeći put ulovim vremena pročitat ću jednu od gore navedenih :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Koliba mi je već neko vrijeme na listi za čitanje, ali nikako da dođe na red, vjerujem da je izvrsna :)

      Izbriši
  9. osim gospodara prstenova koji me uopce ne privlaci (ni filmove nisam gledala) imamo prilicno slican ukus za knjige :)
    upravo je ljeto zbog citanja moje najdraze godisnje doba. najvise knjiga procitam na plazi

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tako i ja, zavalim se u hlad i čitam i čitam i čitam :D

      Izbriši
  10. Valjda moras imati R.R. u imenu da budes dobar pisac fantasy zanra hehe! :) super lista, pogledat cu knjige koje si spomenula, od ovih sam citala jedino Tolkiena i Martina i Millenium trilogiju, ali eto voljela bih i druge, samo nekako u zadnje vrijeme puno vise gledam filmove i serije nego sto citam. :/ Gonič zmajeva me najvise privlaci od ovih istaknutih. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, izgleda da je važno imati R.R. u imenu :D
      Svi smo zaglavili sa serijama i filmovima, to sam i kod sebe primjetila i onda sam odlučila malo usporiti, pa ne gledati svaku večer prije spavanja neku seriju nego kombinirati jednu večer seriju, drugu knjigu.
      A Gonič zmajeva je svakako dobar početak, predivna knjiga, stvarno predivna ♥

      Izbriši
  11. Super post, hoćemo još :))

    Kundera, Selimović i Zagorka su i na mom popisu najdražih, a Tolkiena volim još od djetinjstva :)

    Iako su mi knjige i književnost struka, posljednjih sam godina vječito u stručnoj literaturi, možda sam svega pet knjiga po vlasitom izboru u posljednjih godinu dana pročitala. S obzirom na to da rijetko imam vremena, pročitati knjigu u dahu, u pravilu biram zbirke priča ili crtica među kojima mogu izdvojiti ,,Kako putovati s lososom i drugi korisni savjeti˝ Umberta Eca te ,,Sloboda u rezervatu˝ Veselka Tenžere. Iako je (relativno) stručna knjiga, ,,Plitko - Što Internet čini našem mozgu˝ Nicholasa Carra od srca bih preporučila svakome.

    Knjige kojima se uvijek vraćam i koje svakih par godina ponovno čitam su klasici: ,,Galeb Jonathan Livingston˝ Richarda Bacha, ,,Walden˝ Henryja Davida Thoreaua, ,,Umijeće ratovanja˝ Sun Tzua, ,,Vlati trave˝ Walta Whitmana, ,,Na cesti˝ Jacka Kerouaca, ,,Ako jedne zimske noći neki putnik˝ Umberta Eca i tako dalje i tako bliže :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vidim voliš Umberta Eca :)))

      Izvrstan odabir, sad si me podsjetila koliko dugo nisam čitala Galeba Jonathan Livingstona :)
      Od sveg navedenog nisam pročitala Slobodu u rezervatu i Plitko-što Internet čini našem mozgu, ali svakako budem. Posebno me zanima to što Internet čini našem mozgu.

      Hvala na preporuci :)

      P.S. bit će još nekad sigurno :)))

      Izbriši
    2. Haha toliko volim Eca da sam mu pripisala Calvinovo djelo ,,Ako jedne zimske noći...˝ :D Isprike zbog brzopletosti :)

      Iako je beauty blog, jako se veselim čitanju novih postova na ovu temu :)

      :*

      Izbriši
    3. Skužila sam, nema frke :*

      A što se tiče postova na tu temu - treba nekad i malo odmaka od ljepote, kako nas kreme možda čine "ljepšima" izvana, tako nas knjige oplemenjuju iznutra :)

      Izbriši
  12. Moram pročitati Pleme spiljskog medvjeda! Nemamo baš isti ukus, trilere baš ne volim, ali opet, ovisi mi o radnji i stilu pisanja... općenito nisam za priče smještene u današnje, moderno vrijeme, više volim prošlost a iznimka mi je jedino Igra prijestolja. Znam dok sam na FB čitala neke objave,čudilo me kako nema Zagorke i onda si ju ti uvrstila :)) Zadnjih tjedana osim literature s faksa nemam vremena za čitanje, ali se uskoro pripremam na jedan duži period slobodnog vremena koje ću provoditi uz knjige :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam se čudila da nitko nije Zagorku stavio, ali ja ju baš volim, pokojna baka mi je usadila ljubav prema njoj ♥
      Nadam se da ćeš to što prije završiti, pa da si možeš priuštiti taj slobodni period u kojem ćeš se opuštati i uživati :) I Pleme spiljskog medvjeda svakako pročitaj, mislim da bi ti se moglo svidjeti :)

      Izbriši
  13. Volim postove ovakvog tipa jer obožavam čitati i tako mogu dobiti dobru preporuku za neku knjigu :D Vodoriga je genijalan roman, totalno drugačiji i nešto je što mi je ostalo urezano u sjećanju :D Sheldonova Krvna veza mi je klasik i najbolja njegova knjiga. Tolkien i Martin su genijalci i zgodno mi je to sa duplim R :D A Lee Child mi je vrh, pročitala sam i kupila sve njegove knjige objavljene u KDS i nikad dočekati nove :D I mrzim film Jack Reacher jer Tom Cruise ne može biti Jack, Jack je legenda :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti i ja izgleda imamo jako sličan ukus :D
      Vodoriga je stvarno drugačiji roman od sveg ostalog što sam pročitala, baš me se dojmio. Kod mene za najbolju Sheldonovu knjigu konkuriraju Krvna veza i Gnjev anđela, svaka mi je posebna na svoj način i volim ih obje.
      A za Jack Reachera ću ti reći samo da sam odbila gledati. Ne može kepec poput Tom Cruisea (ok, ja ga generalno baš ne volim) glumiti Reachera, nema šanse! :D

      Izbriši
  14. Obožavam knjige Sidney Sheldona odličan je pisac, ali ovu Krvna veza još nisam čitala tako da mi je definitivno na popisu idućih koje ću pročitati.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pročitaj ju, meni je ta u top 2 njegovih knjiga tako da vjerujem da ćeš biti zadovoljna :)

      Izbriši
  15. Ajme podsjetila si me na Pleme spiljskog medvjeda, ta knjiga mi je bila super. Ima neki prastari film snimljen po njoj ali žnj produkcija, ako snime seriju nadam se da će biti dobra...i morala bih i ja ponovit gradivo s Kunderom, čitala sam Nepodnošljivu lakoću u srednjoj, baš me zanima kakva bi mi sada bila :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Rekla mi je mama svojedobno da je bio film temeljen na Pleme spiljskog medvjeda i baš to, žnj produkcija. Valjda će serija biti bolja, vidjet ćemo :)))
      A Kundera... Sigurno će ti danas biti drugačija, ja sam ju isto čitala prvi put u srednjoj, drugi put s otprilike 25 i dojam i razmišljanja o njoj su bila drugačija. A mislim ju i uskoro pročitati i vjerujem da će i sada biti drugačija nego s 25 :)

      Izbriši
  16. o, pa nas dvije smo blizanke što se tiče literarnog ukusa :D
    većinu ovih starijih naslova sam čitala kad sam bila mlađa, trenutno obnavljam zagorkinu gordanu, a sve mi se čini da ću se nakon nje baciti na gričku vješticu ;)
    skandinavci su zakon, fantasy isto tako... pleme špiljskog medvjeda i sve one iza nje sam doslovno gutala, na goniča zmajeva plakala, definitivno jedna od najjačih priča koje sam pročitala, selimović mi je predobar, vodoriga me oduševila... joj, sad gasim komp i pravac krevet, lampa i knjiga :D

    OdgovoriIzbriši