Moja njega noktiju - a little make up obsessed

Moja njega noktiju

Više puta sam dobila pitanje kako njegujem nokte, no razmišljajući o toj temi, shvatila sam da neću biti puno od pomoći, ali ako išta od ovog što ću napisati, ikome pomogne, ja sretna.

Kod mene je u pitanju očito bila dobra genetika jer nije da nešto pretjerano brinem o noktima (no s druge strane, nije da se tu ima nešto puno raditi).

Mislim da je za zdravlje kože, a i noktiju jako važno što unosimo u sebe. Iz tog razloga, iako pokušavam jesti uravnoteženo, pijem vitamine, odnosno kompleks vitamina. Zadnjih godinu dana pijem Supradyn Q10 tablete koje povremeno zamijenim s Plivit Total tabletama s produljenim djelovanjem. One čak imaju i bolji sastav, no kako obično zamijenim bodove na ljekarničkom odjelu u dm-u, uzmem one kojih trenutno ima (a trenutno u "mom" dm-u s ljekarničkim odjelom nema Plivita).



Istražujući što nedostaje u organizmu vezano uz određene probleme s noktima sam naišla na ove informacije:

  • Kod noktiju koji se listaju, lomljivi su ili izbrazdani, mogući uzroci su nedostatak vitamina A i D, nedostatak kalcija, željeza ili proteina, loša cirkulacija ili problemi sa štitnjačom.
  • Ako imate bijele mrlje, mogući uzroci su nedostatak cinka, nedostatak klorovodične kiseline ili problemi sa štitnjačom. (Upozorenje – ne pomišljajte da biste mogli piti kiselinu. Nedostatak klorovodične kiseline je dijagnoza koju mora postaviti liječnik i prema tome i propisati terapiju.)
  • Ako imate bijele pruge po noktima, mogući uzroci su nedostatak cinka ili proteina, problemi s jetrom i bubrezima, srčane bolesti.
  • Ako imate nokte koji se savijaju čim prijeđu vršak jagodica, mogući uzroci su problemi sa srcem i jetrom, problemi s dišnim sustavom, nedostatak vitamina B12.
  • Ako imate oštećene nokte, mogući uzroci su nedostatak vitamina C i proteina.
  • Ako vam nokti sporo rastu, moguć uzrok je nedostatak cinka.
  • Često oštećenje dijela kožice oko nokta koje se zna upaliti i zacrvenjeti: mogući uzroci su nedostatak vitamina C. No, stanje ne mora biti tako ozbiljno i možda je samo posljedica suhoće ruku, pa samim time i kožice, što se lako riješi redovitim mazanjem ruku.


Kao što vidite, osim ako u pitanju nije neki ozbiljniji problem, najčešći uzrok problema s noktima je upravo manjak određenih vitamina ili minerala.

Iz tog razloga savjetujem neki multivitaminski dodatak prehrani jer je u današnje vrijeme uistinu teško sve potrebno dobiti samo iz prehrane. Nažalost.

Što koristim kod njege noktiju?


Skidanje laka

Godinama sam skidala lak s Aveo Berry varijantom (Muller, košta nešto sitno) jer ne sadrži aceton. Sada ga kombiniram s Aveo Almond koji sadrži aceton, no nisam primjetila da mi isušuje nokte ili da mi isušuje kožicu više od nekog odstranjivača laka bez acetona. Isto tako po kući mi se već dugo povlači i Aveo Pure (roza bočica), odstranjivač bez acetona, no ne ugodnog mirisa kao prethodna dva, pa ga koristim samo ako mi nestane jednog od ova 2 odstranjivača.
Iako je meni Aveo Almond super i ne isušuje mi nokte ni kožicu, za svaki slučaj, ako vam se nokti listaju il su suhi, preporučam da birate odstranjivače bez acetona.




Odstranjivanje viška kožice

Tu koristim proizvod kojim nisam savršeno zadovoljna i moram istražiti i naći neki bolji proizvod. Riječ je o proizvodu imena Afrodita odstranjivač kožice oko noktiju u gelu. Dosta je agresivan i imam osjećaj da mi isuši dio nokta uz kožicu, kao i kožicu i kožu na prstima. Naime, kako je dosta tekuć, redovito mi pocuri i izvan područja na kojem bi trebao djelovati. Nekad mi toliko isuši kožu da se ljušti. Tako da se trudim koristiti ga što rjeđe. Ako imate kakvu preporuku, pišite mi!



Skraćivanje noktiju

Nokte bi bilo idealno ne rezati nego ih turpijati u jednom smjeru staklenom rašpicom (turpijom).
Kako se moja OPI staklena turpija razbila, a nikako da naručim novu, nokte turpijam kartonskom She 7u1 rašpicom (17 kn u dm-u).



I nisam disciplinirana nego rašpam u oba smjera. A kad sam extra lijena, čak se ni ne potrudim turpijati ih (jer to traje i traje i trajeeee) nego odrežem nokte škaricama i samo zagladim dodatno turpijom. No ako imate nokte sklone listanju i lomljenju, preporučam turpijanje. Jednosmjerno. I nikako metalnim turpijama. One su posebno agresivne za nokte i vrlo je vjerojatno da će se nokat nakon upotrebe takve turpije početi listati.

Osim za turpijanje noktiju, ovu turpiju koristim i za poliranje i u tu svrhu se pokazala dobrom. No nemojte previše polirati nokte jer ih na taj način stanjujete i činite sklonijima pucanju.

Kure za jačanje noktiju

U fazi kad su mi se nokti listali i bili lomljivi, posegnula sa za Eveline 8u1 kurom za jačanje noktiju. Neću duljiti, sve vezano uz taj lak sam napisala u recenziji. Nakon što sam odradila kuru, povremeno sam ga koristila kao bazni lak, a sada isto tako povremeno koristim Eveline Diamond Hard And Shiny Nails. Najčešće ispod plavih lakova da mi ne bi ofarbali nokat. Dakle više iz estetskih razloga.
Oba laka sadrže formaldehid, pa u slučaju trudnoće ovo nikako ne preporučam.



U toj istoj fazi sam koristila i Dikla kremu za ruke i nokte i njome mazala kožicu (gore navedeni lakovi znaju dodatno isušiti kožicu pa sam tako to prevenirala). Ova krema je sigurno doprijnjeli jačanju noktiju i njihovom bržem rastu, a uz to je i njegovala kožicu. Nisam sigurna ima li je još za kupiti kod nas, pa ako znate odgovor, pišite mi dolje :)

Njega kožice

Moram priznati da tu i nisam nešto redovita i da ju ciljano mažem uglavnom prije slikanja noktiju. Koristim trenutno Lush Lemony Flutter (odvojila sam si dio u posebnu posudicu) i iskreno, toga treba toliko malo da ne znam što će mi 45 grama tog proizvoda kojeg je potrebno potrošiti u roku od 12 mjeseci. Mislim da ga neću potrošiti ni pola u tom razdoblju i sa svojim (ne)redovitim mazanjem. No sam proizvod je stvarno izvrstan. Miriše po limunu (a ja volim miris limuna) i uistinu njeguje kožicu u roku keks.



Uz to naravno koristim i kreme za ruke. Posebno u zimskom razdoblju kad mi je koža na rukama ekstremno suha. Po ljeti je to rjeđe i mazanje ruku se svede samo na mazanje nakon nekog većeg čišćenja (odnosno korištenja agresivnih sredstava za čišćenje).



Potreba za kremama za ruke mi je toliko manja ljeti da čak nisam ni kupila novu L'Occitane kremu za ruke sa shea maslacom nakon što sam je potrošila jer sad nemam potrebu za njome. Od proizvoda na slici trenutno najčešće koristim OPI Avojuice Raspberry Violet i to ponajviše zbog mirisa meni omiljenih malina i ljubičica, a ne zbog hranjivosti (koja i nije neka). No koju god kremu za ruke koristila, trudim se utrljati ju i u kožicu. Ako vas koja krema sa slike posebno zanima, pišite mi u komentarima, pa ću pisati o njoj.


Kao što vidite, ne ulažem neku posebnu pažnju (ni novac) u njegu noktiju. Mislim da sam imala sreće što sam naslijedila dobre nokte koje održavam takvima uz uravnotežen unos vitamina i minerala. Nokti mi (kao i kosa) uistinu brzo rastu što se nedavno moglo jako dobro vidjeti na ovom primjeru: nokti uslikani 9.7., nokti uslikani 13.7. Osobno mislim da je najvažniji razlog za to upravo unos vitamina i minerala što kroz prehranu što kroz dodatke prehrani jer nemam osjećaj da su mi nokti toliko rasli kad nisam pila i suplemente.

Nadam se da vam je ovaj post bio barem malo od koristi :)

Kako vi njegujete svoje nokte?


Za kraj vam ostavljam "nekoliko" linkova na moje najdraže manikure:

















CONVERSATION

40 komentari:

  1. Joj draga zabrinuh se ja sa čim sve imam problema jer sve navedeno u startu je moja boljka a stvarno pazim šta jedim i puno i sama spremam za jelo, koristim i ja Supradyn i još dodatke uz njega prema potrebi, turpijam, mackam kremama ali ništa ... horor :( ... mrvicu su od Biotina počeli pokazivati promjene ali možda treba biti ustrajan.

    Isto sam primjetila i da kada su mi u ovalnom obliku (polukrug) manje pucaju barem.

    Uglavnom, baš se borim sa njima :(.

    ps- potpis na aceton ;)!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. treba kod toga biti ustrajan, pa nastavi s Biotinom, sigurno će biti napretka :)
      I drži ih onda ovalnima kad se tako bolje drže ;)

      Izbriši
  2. Divan post! Ja moram priznati da sam poprilično nemarna što se tiče njege noktiju :/ U najgorem stanju su mi uvijek onda kada mi traju ispitni rokovi, tada ih grickam (ali ne onako luđački kao što neki grizu nokte), kad prođu rokovi posvećujem im više pažnje, ali nikako da se natjeram i kupim malo više proizvoda za njegu. Ja ih njegujem ovako: obično nedjeljom, kad imam malo više vremena, u posudicu ulijem tople vode, stavim par kapi maslinovog ulja, nakon što omekša kožica, poguram ju i izrašpam/ispoliram nokte, nalakiram ih i namažem kožicu sa nekom kremom/uljem, sad ju mažem sa nekim Essenceovim balzamom za nokte... ali sad si mi dala poticaj i obečajem sama sebi da ću ovo ljeto paziti i njegovati nokte :D i vitamin C je odličan, ja sam ga jedno vrijeme uzimala ove zime (ne zbog noktiju, već zbog imuniteta) i nokti su mi stvarno bili ljepši i zdraviji :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nažalost iz hrane danas ne dobivamo dovoljno vitamina i minerala, tako da su ti dodaci prehrani dobri i stvarno djeluju :)
      I nadam se da ćeš ustrajati u odluci da ih njeguješ :)

      Izbriši
  3. Pa eto ja ne vjerujem da imam nekih narocitih problema, hvala Bogu... barem nista od ovoga sto si nabrojala. Nekad davno su se znali malo listat pri nekoj duzini ali ja nekako i ne volim da su mi dugi jer volim da imam boje na noktima a neke boje mi ruzno izgledaju na dugim noktima. Sad su ok, zadovoljna sam :)) :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. drago mi je da si zadovoljna :)
      i meni su nekad ružno izgledale sve boje osim nude na dugim noktima, no više ne diskriminiram :D
      i ako je uredno mi je (uglavnom) lijepo neovisno jesu li nokti dugački ili ne :)

      Izbriši
  4. Moji noktići su prilično mekani i krhki tako da ne mogu nositi duže od jagodice prsta a iskreno, s dužim noktima se niti ne snalazim. Smetaju mi kod svakodnevnih aktivnosti i radova u kućanstvu :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sve je stvar navike :) meni nokti u tako svakodnevnim aktivnostima i radovima ne smetaju, no kratim ih kad mi postane problem vaditi leće iz očiju :D

      Izbriši
  5. Ja imam problema s kožicom oko noktiju i za ovu afroditu potpisujem sve šta si napisala. Ako nađeš koju zamjenu za nju javiii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. morat ću proučiti što valja, naručiti, pa kad nađem nešto bolje, javim :)
      a ako ti u međuvremenu nađeš nešto, javi isto :)

      Izbriši
    2. Ono ulje od essence je super. Ja ga koristim jako dugo vec. Brzo se upije a kozica izgleda njegovano i nije suha :)

      Izbriši
    3. hvala na preporuci za ulje, mislim da ću ga uzeti :)

      ali ono što nas muči je sredstvo za odstranjivanje kožice no scarfs, preporučila mi je jedna divna lakoholičarka da uzmem Sally Hansen Cuticle Remover tako da ću vjerojatno to uzeti pa javim dojmove ;)

      Izbriši
    4. Aha ja sam razumjela za suhu kozicu da trebate nesto ;) ja imam neki gel od essence, ali nije bas nesto..

      Izbriši
  6. Prava si sretnica. :D I to što se tiče minerala, vitamina i proteina, to je uistinu većina posla. Otkako sam počela piti vitamine i uzimati veće količine proteina, moji nokti su puno kvalitetniji, čvršći i rastu kao ludi. :D Također je isto tako i kod kose. :)A da ih njegujem? Pa i ne baš :D Kremica za ruke, Eveline lak, turpijanje i to je to. :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. upravo to, nokti jako brzo pokazuju manjak vitamina i minerala i uglavnom im ne treba puno da bi bili čvršći i ljepši :)

      Izbriši
  7. Joj nema šanse da turpijanjem skraćujem nokte. Ja obično skratim nokte od dugih na skroz kratke, kad mi dopizde. I onda gric gric pa zagladim, kak si rekla.
    Imam neke vitamine ali se sjetim popiti jednom mjesečno :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. high five za skraćivanje :D

      ali pij vitamine!!! ne samo zbog noktiju, nego zbog cjelokupnog zdravlja organizma ;)
      staviš na vidljivo mjesto koje ne možeš zaobići svaki dan i sjetit ćeš se :)

      Izbriši
  8. Gdje se imaju nabaviti ovi odstranjivači laka? :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Ja imam srecu sa noktima, jaki su, donji delovi nokta su mi prirodno beli, kao da imam french, retko kad pucaju ali mi se ponekad ljuste i to kada mi je oblik nokta uglast - kada je ovalan mnogo se redje desava. Ja retko lakiram nokte pa samim tim retko kad i koristim acton, koji meni mnogo isusi kozu oko noktiju. Ja sam kupila onu kocku za oblikovanje noktiju, ima buff, polish itd. strane i sa njima lepo izglacam nokte i onda budu tako sjajni da ih po ceo dan gledam. A kreme za ruke su neophodne. Ja volim da nocu namazem shea buter i lepo ga utrljam u zanoktice, meni se cini da mi lepo neguje i ruke i nokte.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mislim da ću za zimu uzeti shea butter, dosta vas ga koristi :)

      Izbriši
  10. Ja tako strašno zavidim ljudima koji imaju predivne nokte bez imalo muke. Ja muku mučim sa njegom, ali definitivno su me spasili skidači bez acetona i Flormarov bazni lak.

    Pratim te :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mislim da tu genetika jako puno igra, pa ajde da me bar negdje nagradila :)
      Skidači bez acetona su super stvar za osjetljive nokte, isto kao i hranjive kreme, a Flormarov bazni zvuči kao nešto što moram istražiti :)

      hvala ti, pratim i ja tebe :*

      Izbriši
  11. Već sam ti sve rekla :D Recimo da imam zahvalne nokte, iako su prije često pucali i listali se. Rašpam ih rijetko i priznajem da nisu svi baš jako pravilnog oblika no dok god su uredni ja sam zadovoljna. :D
    Zanoktice se sjetim uljem namazati svake prijestupne :D, no kako navečer uvijek mazem ruke kremomom valjda i to pomaze. Kad mi nokti dosegnu duzinu koja mi pocne smetat onda ih skratim skroz i cekam da opet narastu i tako u krug :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. baš to što sam ti i rekla, najvažnije je da su uredni :)
      i puno tu igra prehrana odnosno unos nutritijenata :)
      A i krema za ruke pomaže svakako ;)

      Izbriši
  12. Isto koristim Eveline 8in1 kao bazu i ok mi je sasvim :) Kao dodatak ishrani pijem Betavitavit, odnosno tablete sa kompleksom vitamina B i od kako ih uzimam redovno ne samo da su mi nokti lepsi i zdraviji, veci i kosa i koza, tako da tri muve jednim udarcem :D Tvoji su mi nokti prelepi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. to je upravo ono što govorim, najvažnije je stanje organizma :)
      I hvala ti :*

      Izbriši
  13. Odličan post, samo pazi sa Supradynom, zna bit opasan za srce. :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. prvi glas, daj više o tome :/
      znam da c vitamin može kod dijabetičara interferirati s testovima glukoze, ali za srce ne znam ništa :/
      no nemam problema sa srcem i držim se preporučene doze

      Izbriši
  14. Bravo draga !!

    Uvijek sam se pitala što radiš da su ti tako lijepi nokti <3

    I sama imam dosta proizvoda iz posta, moram samo priznati da sam ponekad lijena sve redovito koristiti :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. vidiš da zapravo ne radim ništa posebno, isto sam lijena sve to koristiti na redovnoj bazi :)

      Izbriši
  15. Ja nemam nista zasklanjanjae kozice, da budem iskrena nisam ni znal da postoji bas neko sredstvo za to. Mogla bih da vidim sta ima kod mene od toga da se kupi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ajde javi ako kod vas ima još nešto osim afrodite :)

      Izbriši
  16. Ja pijem Merz dražeje i jako jako sam zadovoljna. :) Ovo ostalo isto potpisujem, super su ti proizvodi.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, Merz dražeje su jako hvaljene, no iz nekog razloga ja ih nikad nisam pila :o morat ću jednom njih kupiti :)

      Izbriši
  17. Hvala za post! Nisam znala da vitamina d moze pomoci za listanje. Sreca da sam ovu sad dobila za testiranje pa cemo vidjeti da li mi pomogne.

    OdgovoriIzbriši
  18. Na stranu sve keme i bazni lakovi, baza svega je znati to fali organizmu i jačati ga iznutra (vitamini, željezo...), paziti na ruke i nokte (npr.nositi rukavice kod čišćenja ili rada sa vodom/kemikalijama) i dobra kristalna rašpica koja radi sealing :)
    Ti imaš lijepe nokte pa si sve aspekte njege pokrila :)

    OdgovoriIzbriši
  19. Intresuje me, ako može post o kremama za negu ruku, da napišeš koje koristiš.. I da napišeš koje su ti najbolje po kvalitetu. Čini mi se da je Afrodita Badem dobra kremica? Da li je gusta i masna?

    OdgovoriIzbriši
  20. Vidim da ste spomenuli Dikla kremu za ruke i nokte, koju i ja jednostavno obozavam. Nju vise ne proizvode pod tim nazivom, nego kao NEVENA,NJEGA ZA ZDRAVE I JAKE NOKTE. Ja sam to slucajno saznala od jedne apotekarke, uzela sam, probala i potpuno je ista kao nekadasnja Dikla, potpuno isti miris, ista tekstura... Eto nadam se da sam Vam uspjela pomoci...pozzic

    OdgovoriIzbriši