Celulit i kako ga se riješiti vol. 2 - a little make up obsessed

Celulit i kako ga se riješiti vol. 2

U drugom dijelu trilogije ću se baviti onime što unosimo u sebe jer mislim da je to važniji faktor od kremica koje će biti u trećem postu. Živimo u svijetu gdje se rješava posljedica, a ne uzrok i mislim da je tu greška i da zato mnoge bitke budu izgubljene, pa tako i ova s celulitom.

Kao što sam u prvom postu o celulitu napisala, postoje faktori kod nastanka celulita na koje možemo utjecati. To su prehrana, pušenje, kontracepcija, premalo kretanja i tekućine u organizmu, te stres.

Moram napomenuti da sam ja grozna i ne držim se uvijek svega ovog (jedino kad je voda i čajevi u pitanju) jer previše uživam u svoj hrani. Ali kad vježbam (a to me ulovi svako proljeće i traje do jeseni kad opet postanem ljenčina), pazim što jedem i to se odražava na svemu, pa tako i na celullitu.

Počet ću sa proizvodima (tekućinom i hranom) koje je preporučljivo unositi u organizam, a onda se prebaciti na one koje treba izbjegavati.

Posljedica gore navedenih faktora je povećanje volumena stanica masnog tkiva te nepotpunog izlučivanja toksina koji se zadržavaju u tijelu.



izvor slike

Toksin (grčki:τοξικόν, toxikon - otrov korišten u strijelama) je otrovna supstanca koja nastaje u živim ćelijama organizama i djeluje u veoma malim koncentracijama. Toksini mogu biti male molekule, peptidi, proteini koje prouzrokuju oboljenje pri apsorpciji ili kontaktu sa tkivima.

Iz ove definicije, možemo reći da je celulit svojevrsno oboljenje tkiva iako ga ne zovemo bolešću.

No to nije jedina loša posljedica nakupljanja toksina: ono može uzrokovati probavne probleme, umor, glavobolju i probleme s kožom, a povećava i rizik za nastanak bolesti poput raka, srčanih bolesti i artritisa. Toksine unosimo u tijelo svakodnevno jer se nalaze u pesticidima, voću i povrću, a čak i ako jedemo samo organsku hranu, izloženi smo insekticidima i sredstvima za čišćenje u kući. Nalaze se i u vodi, kozmetici i zagađenom zraku okoliša.

Tekućine

Prvo što možemo učiniti za sprečavanje nastanka odnosno smanjenje celulita je detoksikacija. Ja ću se osvrnuti samo na izbacivanje toksina tekućinama, no jednom će ići post i o hrani dobroj za detoksikaciju.

Čajevi koji su izvrsni za izbacivanje toksina su zeleni čaj, čaj od koprive, čaj od sjemenki lana, čaj od maslačka i čaj od breze. Svi se naravno piju nezaslađeni. Veliki sam ljubitelj čaja, pa mogu o tome napraviti poseban, opširniji post ako vas zanima (napišite mi u komentarima!).

Za topljenje masti je jako dobar i preporučljiv i oolong čaj.



izvor slike

Naravno, ono što svi govore je piti puno vode. Slažem se s time jer osim što uklanja toksine iz organizma (izbacujemo ih znojenjem), voda čuva vitalnost, usporava starenje, smanjuje osjećaj gladi i čini kožu ljepšom i sjajnijom.

Treba izbjegavati zašećerene proizvode, gazirana pića, kupovne sokove i alkohol.

Hrana

Jako je bitno regulirati probavu jer je i ona dobrim dijelom zaslužna za razvoj celulita zato što se štetne tvari predugo zadržavaju u tijelu. Probavu je najlakše regulirati unošenjem namirnica koje su bogate vlaknima, proizvodima od cjelovitih žitarica. lanenim sjemenkama i suhim šljivama.

Važno je unositi što više svježih namirnica kako bi stanice bile opskrbljene hranjivim tvarima. Voće i povrće su čistači organizma, a oni su i najveći izvor vitamina C i E, magnezija, fosfora, željeza i natrija koji prirodnim putem dreniraju organizam.

Ne treba potpuno izbaciti masnoće i ugljikohidrate nego trebamo birati one dobre. Kad bi ih potpuno izbacili, tijelo bi gubilo energiju te bi se dogodilo nešto što ne želimo. Kad bi konačno unijeli neku masnoću u tijelo, ono bi je spremilo u zalihe umjesto da je potroši. A te zalihe su masne naslage.

Osim gore navedenih žitarica, preporuča se i unos bijelog mesa, plave ribe, jaja i mliječnih prerađevina. Povrće je najbolje jesti sirovo ili pripremljeno na pari da se izgubi što manje hranjivih sastojaka, a meso i ribu je preporučljivo pripremati na što manje masti. Osobno preporučam grill tavu kao super oruđe za pripremanje mesa.



izvor slike

Preporučljivi su i ananas, grejp i kivi (puni su enzima, stvaraju kolagen i jačaju vezivno tkivo), artičoke (čiste jetru te razgrađuju masnoće u krvi), jabuke (regulator glukoze i kolesterola), bademi i ostali orašasti plodovi (izvori dobrih masti i vitamina E), banane, jagode i rajčice (bogate su kalijem), mlijeko, jaja i bijelo meso (sadrže vitamin E), plava riba (izvor omega-3 masnih kiselina) te grahorice (izvor bjelančevina i mineralnih tvari).

Hrana koju treba izbjegavati je slana hrana jer sol zadržava vodu u stanicama koje na sebe lijepe masti, zatim pohana i pržena hrana, naresci i konzervirana hrana, svinjetina, topljeni sirevi, bijeli šećer, kruh i proizvodi od bijelog brašna, umaci, vrhnje, majoneza, slatkiši i grickalice.

Naravno, svi imamo svoje "slatke" (ili slane) grijehe, no kao i u svemu u životu, tako je i u prehranu važno naći mjeru.

Celulit nije samo estetski problem i ne treba ga tako gledati nego ga treba prvo rješavati iznutra.

U slijedećem dijelu vam pišem o anticelulitnim kremama i tjelovježbi.

Kako vam se svidio post? Koliko se vi zdravo hranite? Ja moram priznati da često nisam disciplinirana.



CONVERSATION

27 komentari:

  1. Pa na ljestvici od 1-10 ja sam negdje na 7-8 sto se tice zdrave ishrane, kao sto si rekla svako ima svoje slatke ili slane grijehe. Moji su slani i zacinjeni. Ali zacinjeni curryjem i chillijem, sto sam opet cula da podstice metabolizam da brze radi pa se tako ne nakupljaju masne naslage. Volim cajeve ali kao i vecina najvise zimi. Pijem zeleni i bijeli najcesce, a htjela bih da dodjem i do zutog :)
    Kao sto sam rekla, mene je najvise unazadilo sto sam se ulijenila sto se treniranja tice, bas se moram aktivirat, makar u kucnoj varijanti.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, curry i chilli ubrzavaju metabolizam, ali umjereno s njima jer i previše ljutog nije dobro. Ljuta hrana se smatra jednim od uzroka karcinoma debelog crijeva. I ja volim ljuto, ali zbog genetskih predispozicija se trudim jesti što manje takve hrane koliko god da ju volim :(
      A i sve slano volim, ali toga se uglavnom ne odričem jer ne mogu jesti nešto bezokusno :)

      Nisam ni ja došla do žutog, nekako bih ga probala, a tko zna, možda bi mi se i svidio :)
      Kad se sjetim da sam godinama kao čajeve pila samo hibiskus (i kasnije borovnicu), sama sebi se smijem :)
      Danas obožavam zelene i bijele čajeve, općenito sam postala veliki čajopija, pa bar neku "zdravu" radost da imam :D

      A što se tiče treniranja, definitivno to puno znači. Ipak je bolja cirkulacija, mišići su zategnutiji pa sve ljepše izgleda. Teško se prisilit i krenuti (meni i uhvatiti kontinuitet), no kad se čovjek ufura, bude lakše :)

      Izbriši
    2. Ne pretjerujem, bas ih umjereno stavim.. curry nije toliko ljut pa njega malo vise nego chillija stavim ali volim sebi praviti piletinu sa povrcem u woku ili tortille sa piletinom i salatom pa mi nekako ne ide bez toga, bas mi bude bezukusno :) ali to naravno bude jednom u sedmicu-dvije.
      Do zutog je navodno jako tesko doci i skuplji je od bijelog i zelenog, a ista je biljka pa mislim da mu ni ukus nije drugaciji. Meni su zeleni i bijeli bas dosta slicni, ja ih uzimam sa raznim mirisima voca da mi ne budu tako gorki :)

      I meni se tesko natjerat ali kad me krene, tesko me istjerati sa treninga :D bolje mi je da krenem dok nisu dosle one nesnosne vrucine jer tad ionako jedva disem :D

      Izbriši
    3. Njam njam, došla bih ti na obrok :D
      I to nije prečesto i u toj mjeri je zdravo :)

      Prijateljica je nedavno rekla da je probala žuti i da joj je grozan (inače obožava zeleni), ali pitanje je koji je to ona probala :D
      Meni je bijeli puno blaži, ali volim oba, a pijem ih uglavnom čiste. Zeleni nekad znam s narančom ili jasminom, ali bijeli uvijek čist :)

      Tako i ja, kad krenem, teško mi je stati. Lani sam bez problema radila Insanity na 36 stupnjeva bez klime u sobi koja gleda na zapad (a taman je tuklo i sunce) :D

      Izbriši
    4. http://noisettecorner.blogspot.com/2012/10/foooooooood.html

      Dodji, dodji :))

      Jeste, bijeli je blazi od zelenog, a ja sam se nekako nadala da je zuti jos ljepsi jer je skuplji hehe..

      Joj skinula sam i ja taj Insanity :o lud covjek :D moram oslobodit prostora u sobi da vjezbam :))

      Izbriši
    5. Ajmeee, eto mene tebi na ručku (a može i večeri :D)

      A ti si išla za tim da bi mogao biti ljepši jer je skuplji :))) ne znam, trebalo bi probati, pa vidjeti :)

      Obožavam Shaun T-ja, jedini koji me uspije motivirati na dulje vrijeme preko TV-a, al da je lud, stvarno je :D
      i ja sam se zatrpala, morat ću osloboditi mjesta za njegovo skakanje :D

      Izbriši
    6. Preporučujem žuti čaj s limunom, iz Kuće Čaja Split, šalju poštom. Skuhat ga, ucijedit malo limuna i stavit žlicu meda, ja ga ohladim i pijem koz cijeli dan kao ledeni čaj. Inače je bez teina, blag i pitak. Odlično. Od zelenih čajeva najdraži mi je Royal Star, odličan, pitak, ugodnog mirisa. pila sam i bijeli al zaboravila kako se zove, bio je blag, s listićima sušene banane, jabuke...

      Izbriši
  2. Stvarno se zdravo hranim, s tim da volim slatko i to mi je grijeh. Volim čajeve, volim sve što je zdravo i smatram da je prehrana najbitnija i po pitanju celulita i po pitanju njege lica. Lipi post si napisala! <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve što unosimo u sebe nam šteti ili koristi. A koža je ta koja nam prva alarmira da nešto nije dobro (i dobro da je tako, inače bi do alarma došlo prekasno) :)
      Hvala ti <3

      Izbriši
  3. Joj svega sam toga svjesna. I svako ljeto si kažem kako je ovo zadnje da izgledam tako očajno. A onda ga opet dočekam u groznom stanju. I tako u krug.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A ja se svake zime ulijenim i onda si napravim takav dril umjesto da sam cijelu godinu disciplinirana tako da te razumijem :)

      Izbriši
  4. I ja isto jedem prilicno zdravo i jako volim cajeve tako da ih bas pijem. Najgore je bilo sto vodu nisam pila skoro ni malo do nedavno. Od kad sam krenula da je pijem malo vise, mislim da se stanje sa celulitom malo popravilo. Nadam se da mi se to smao ne cini :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne čini ti se sigurno, voda pomaže da se toksini izbacuju van i sigurno pozitivno djeluje :)

      Izbriši
  5. Pokušavam jesti zdravo, nikad ne jedem prženo ili masno, Bome ni slatko nikad ne jedem.
    No, moj problem je što volim slano i pijem premalo tekućine.
    Svakako to pokušavam popraviti.

    Kao i prethodni, odličan post o ovoj ženskoj boljci :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ti si stvarno disciplinirana i svaka ti čast <3
      A slano je zeznuto jer se zbog toga zadržava voda, a tekućine trebaš više piti! Trebala bi ti na trening (pijenja vode) kod mene, mnoge sam naučila piti dovoljno tekućine dnevno :)))

      I hvala draga <3

      Izbriši
  6. Odlican post
    http://milkandhoneyworld-divna.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  7. Super post, jedva sam čekala nastavak! Ja pijem puno vode (pogotovo od kad imamo kod kuće onaj stroj sa vodom) i većinom pijem samo vodu, sokove stvarno rijetko, zeleni čaj mi baš nije najdraži, ali volim zeleni čaj s limunom. Volim svo povrće i voće i ribu, no nisam ljubitelj bijelog mesa. Poprilično se zdravo hranim, ali moj grijeh su pekarski proizvodi, kruščići, peciva, pereci, kroasani...ne mogu im odoljeti, doduše u zadnje vrijeme sam smanjila njihov unos i dosta solim hranu i to pokušavam smanjiti i volim krumpire na sve načine (osim pommesa, on mi je bezveze) i kad sam nedavno radila nekakvu tablicu da vidim koliko čega unosim, logično mi je ispalo da unosim previše loših ugljikohidrata (kruh, tjestenina, krumpir...).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Razumijem te sa pekarskim proizvodima, i sama ih obožavam i da mi je nekako prekinuti tu ljubav, život bi mi bio puno lakši :)
      A krumpire obožavam (pa i pommes) :) mislim da se ti i ja dosta slično hranimo :)

      Izbriši
  8. Nisam baš disciplinirana što see tiče zdrave prehrane. Ali ni vježbanja! Počinjem vježbati već par mjeseci, čak sam i nabavila Insanity ali još nisam počela. Volim jako čajeva (stoga može post o čajevima) pa tijekom dana unesem oko 2 litre tekućine. Trudim se da jedem puno voća i povrća ali jedem i puno slatkiša.
    I primjetila sam da imam jako puno celulita (nemam viška kilograma). :(
    Veselim se 3. postu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Puno je lakše kad se krene s vježbanjem pa i ulovi kontinuitet, a onda se i prehrana nekako uravnoteži jer je čovjek svjestan što sve radi da bi dobro izgledao pa 2 puta promisli što jede :)

      Izbriši
  9. Ja cu kratko - odron sam, jedem sto mi padne na pamet i u dzinovskim kolicinama i bezobrazno se oslanjam na genetiku (hvala majko!). Neke sam lude srece pa mi se puno ne vidi, mislim, tu je on, taj gad ali nista strasno. Kada popravim ishranu dramaticno se i to malo smanji a ne smijem ni pomisliti kakve bi rezultate imala da sam disciplinovana. Idemo dalje, pocinje mi se motivacija javljati, mozda na trecem dijelu i budem odlucna da krenem u borbu! :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sam isto grozna što se tiče prehrane dok me ovako u proljeće ne uhvati "zdrava" faza, pa postanem disciplinirana. I to me onda drži do jeseni, ali po zimi... Nedisciplina da je to strašno. I sad kao počnem paziti, ali eto, večeras sam igrom prilika u 23:30 jela pizzu. Ali glavno da sam ja uživala u njoj :D
      Genetika me usrećila što se tiče celulita pa ga imam stvarno minimalno, ali me zato nije usrećila što se tiče kila - lijepe se na mene da je to strašno :( pa onda tome ne pomaže ni pizza skoro u ponoć :)
      Nego raspisala sam se... Drago mi je da dolazi motivacija, a tek će 3. biti pravi motivirajući :)

      Izbriši
  10. Kaj je najgore, sve ja to znam, ali se ne držim toga...

    OdgovoriIzbriši
  11. ja sam imala problema sa probavom dosta dugo uzrokovanu nekretanjem i lani mi je celulit bio najgori! sad da bi ga rimjetila,moram dobro napet mišiće nogu da bi vidila one divne masne rupe dublje ispod koze :P

    OdgovoriIzbriši