Rok trajanja i higijena make up-a - a little make up obsessed

Rok trajanja i higijena make up-a

Većina nas (nadam se) redovito čistimo kistove kojima nanosimo šminku, voljele bismo da je sva kozmetika pakirana u higijenske tubice, po mogućnosti one hermetički zatvorene, ali jesmo li uistinu toliko pažljive i tolike čistunke? Koliko pazite na rok trajanja i vodite li računa o higijeni vaše kozmetike? Kažete "vidi ludače, kakva higijena kozmetike"? E pa da znate da nisam luda, barem kad je to u pitanju :)



izvor

Iako jedino ja koristim svoju kozmetiku i ne dijelim je ni sa kim, redovito ju brišem Aseptoleta maramicama nakon svakog korištenja da ne bude praha posvuda i poprilično pazim na moje "bebice", dezinficiram je svaka dva mjeseca jer brojne bakterije koje se skupljaju na kozmetici mogu izazvati različite upalne procese i negativne reakcije na koži. Isto tako, i kozmetika kojoj je prošao rok trajanja, a ne samo ona nemarno korištena isto može izazvati reakcije koje sam navela, kao i konjuktivitis kad je npr. maskara u pitanju.

Bit ću vam iskrena i reći da se ne držim kod svih proizvoda striktno roka trajanja jer realno - imam toliko kozmetike da ne stignem sve potrošiti u tom roku, a neću bacati stvari koje još smatram valjanima. Rok trajanja smatram svojevrsnim osiguranjem proizvođača koijm se ograđuje od mogućih nuspojava korištenja šminke nakon tog roka. Jer realno, ništa nema neograničen rok trajanja, pa čak ni vaše apsolutno savršeno rumenilo.

Kako znati koliki je službeni rok trajanja pojedinog proizvoda? Na svakom proizvodu treba biti mala otvorena staklenka unutar koje piše određeni broj. Taj broj označava broj mjeseci koliko proizvod možete koristiti nakon otvaranja.



izvor

Pitate se čemu je onda na nekim proizvodima rok trajanja označen u obliku datuma? Taj datum onačava da je proizvod u redu otvoriti do tog datuma, a nakon tog datuma, proizvod više nije za uporabu.

Postoji proizvod koji bacam i prije isteka "službenog roka trajanja", a to je maskara. Nosim leće i samim time su moje oči sklonije infekcijama koje si ne želim priuštiti, te iz tog razloga maskaru bacam nakon 3 mjeseca, neovisno o tome je li još "mokra" ili nije. I da ne nosim leće, maskaru bih bacala nakon 3 mjeseca jer je na vodenoj bazi koja je idealan rasadnik bakterija. Ono što je važno kod maskare je to da ju ne dijelite ni sa kime, ni sestrom, mamom ili najboljom prijateljicom jer vam ne trebaju i njihove bakterije na proizvodu koji ide tako blizu izuzetno osjetljivog organa kao što je oko.

Još jedan proizvod koji nikako ne trebate dijeliti s ikim je tekući tuš, a to je također proizvod kod kojeg pazim na rok trajanja i striktno ga se držim.

Kad su u pitanju gel lineri, nisam tako stroga nego ih koristim dok se ne osuše, no njih koristim uvijek uz čisti kistić - nikad ne koristim isti kist za 2 šminkanja.

Proizvod kod kojeg postajem oprezna blizu isteka roka trajanja je tekući puder. Bit ću vam iskrena i reći da ga ne bacam nakon godine dana ako vidim da mi je i dalje dobar, no postajem oprezna. To znači da pratim je li promijenio miris, ako je u staklenoj bočici jesu li mu se razdvojile komponente i slično, no ako vidim da je i dalje ok, ne bacam ga. Nekako računam na to da ne guram ništa u bočicu (kao što guramo četkicu u tubicu maskare), pa da nije kontaminirano nego je jedina opasnost upravo rok trajanja.

Kod ostatka kozmetike pratim promjene odnosno bacam kozmetiku ako primjetim da je promijenila miris, teksturu ili boju.
Kod tog "ostatka" kozmetike su mi najveći problem sjajila jer nema načina kako njih dezinficirati (kao i maskaru), pa sam tu uvijek jako oprezna.

Kad su u pitanju ruževi, isto pratim miris, a da umirim svoju dušu, jednom u dva mjeseca ih prešpricam 70%-tnim alkoholom koji sam stavila u bočicu sa špricom (bočica Balea body tonika) i tješim se da sam ubila većinu bakterija.



Proizvodi u kamenu mi traju dulje od roka i odbijam ih baciti jer se nisu pokvarili i jer mislim da su manji rasadnici bakterija od proizvoda koji u sebi sadrže vodu. Njih isto, kao i ruževe svako toliko prešpricam i pustim da se osuše. Ako se bojite da će alkohol utjecati na kvalitetu ili teksturu proizvoda, nemate brige. Alkohol isparava i točno ćete vidjeti kako brzo proizvod postaje opet suh, otprilike u roku minute.

Ono što smatram bitnim kod korištenja ovakvih proizvoda jest redovito pranje kistova.
Proizvode s kojima nanosim "mokre" proizvode koristim samo jednom i perem ih nakon svake upotrebe, dok kistove koje koristim za proizvode u kamenu perem jednom tjedno. Kistove perem tekućim sapunom ili gelom za tuširanje, a tu i tamo ih isto prešpricam alkoholom ili homemade tekućim sredstvom za čišćenje kistova koji u sebi također ima alkohol (o homemade čistaču sam pisala u ovom postu).
Ako redovito perete kistove, na njima će biti manje bakterija koje će se onda prenositi na proizvode i samim time, manje će ih raditi koloniju na vašem omiljenom rumenilu.

Imam li konkretan zaključak na kraju ovog posta? Moram priznati da nemam, jednostavno sam vas htjela potaknuti na to da razmislite o dezinficiranju svoje make up kolekcije jer vjerujem da, kao ni ja, ne bacate apsolutno sve proizvode odmah po isteku trajanja. Dezinfekcijom ubijate bakterije koje štete vašoj koži, ali i vašoj kozmetici, pa joj na taj način čak i produžavate "život".

Kakvi ste po pitanju poštivanja rokova trajanja proizvoda? Dezinficirate li svoju make up kolekciju?



P.S. Dear Skin je imala super post - Kako se odnosite prema kozmetici u kojoj piše i o preparativi koju ja ovim postom nisam obuhvatila, pa svakako bacite pogled :)


CONVERSATION

58 komentari:

  1. Draga, odličan post! Nećeš vjerovati da sam i sama planirala jedan takav uskoro, odnosno, način na koji ja dezinficiram make-up, ali budući da si ti ovdje sve lijepo i opširno obuhvatila, ipak ću ga preskočiti :)). I sama primijenjujem tvoje metode, svako toliko pošpricam makeup alkoholom koji sam isto pretočila u bočicu s raspršivačem a na isti način čistim i ambalažu, to radim i češće jer ako sam na nešto alergična, onda je to zamrljana, upackana i masna ambalaža. Za maskaru se slažem, meni čak rijetko kad i ostane upotrebljiva nakon ta tri mjeseca, pa ju bez obzira na istek roka, moram baciti, ali to mi i nije nekakav problem jer rijetko imam više od 2 maskare u isto vrijeme :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja uglavnom imam jednu maskaru (osim ako nemam neku u boji), no obično još bude u dobrom stanju kad je bacam, ali ne bih se igrala sa svojim očima :)
      a što se tiče zapackane ambalaže, tu sam frik, čim se idem šminkati pripremim mokru maramicu koju ću obrisati ambalažu nakon upotrebe :D

      Izbriši
  2. Odličan post :) Više-manje se pridržavam ovoga, a otkad intenzivno koristim kistove za nanošenje make up-a, redovito ih perem :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Jedino cega se bas pridrzavam je redovno pranje cetkica, sve za lice perem jednom nedeljno, za tecni puder odmah nakon upotrebe, a ostale jednom mesecno. Rok ispostujem samo kod kremastih proizvoda tj pudera i korektora mada ih uglavnom i potrosim pre isteka roka, njih ne gomilam kao drugu sminku. Neke palete imam i godinama nikako ih potrositi, mada uvek najvise koristim one senke koje su najnovije dok ne kupim neke druge "neophodne" . Sjajeve za usne bacam kad vidim da se razdvojila tecnost u njima, karmine ne diram. Ponekad dezinfikujem alkoholom ali bih mogla to i cesce raditi :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ispravak netocnog navoda, dezinfekcijom sprijecavas daljnje razmozavanje bakterija i "slabis ih", dok je ubijanje bakterija moguce jedino postupkom sterilizacije. Takoder, netocan je podatak da ako kistove ne guras u proizvod time izbjegavas kontaminaciju jer cim otvoris pakiranje, proizvod je primarno kontaminiran. Naravno, svi razumijemo poantu koju si htjela napisati i mislim da si to uradila odlicno.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slazem se da je Nives to ucinila savrseno, zaista odlican post a meni je zapalo za oko kako nisam jedina koja "manijakalno" pazi na higijenu :D Jednom sam cak i napadnuta (prilicno zestoko ako smijem dodati) kada sam izrazila sumnju u koristenje spuzvica i koliko je sve to higijenski. Ispala sam "frikusa" iako meni uopste nije smijesno bilo kada sam zbog aljkavosti zaradila zestoku reakciju na prljavu spuzvicu. Mislim da nikada ne mozemo biti 100% sigurni da je nesto apsolutno, besprijekorno cisto ali svakako da trebamo teziti ka tome. Higijena zaista treba biti uvijek na prvom mjestu.

      Izbriši
    2. glavno da razumijemo poantu što sam htjela napisati i hvala ti Anonimna :)))

      Selma - ja sam uvijek frik kad je čistoća u pitanju tako da sam već navikla i ne obazirem se na bilo kakve komentare da sam frik :D
      imam jednu kožu i pazim ju :)

      Izbriši
  5. Ovo kao da sam ja pisala :) hoću reći, slažem se u potpunosti s bacanjem maskare nakon tri mjeseca iz istih razloga kao i ti, kremaste proizvode budno pratim (doduše osim korektora kojih imam dosta, nemam nego jedan tekući puder, a sjajila svega par jer ih ne volim baš), a sjenila brižno dezinficiram. Kistove perem jednom tjedno, ali u biti nikad jedan ne koristim dvaput (srećom imam ih dovoljno!)...i nek si ti nama napisala ovaj post i potaknula nas sve da pripazimo malo, meni se još uvijek diže kosa na glavi kad mi žene u razgovoru kažu da imaju osjetljive oči i koriste istu maskaru godinu dana!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i meni je strašno kad čujem koliko dugo žene koriste istu maskaru. a još mi je strašnije kad čujem da ju dijele s nekim, tu tek dobijem fraze :/

      Izbriši
  6. Odličan post. I ja mislim da proizvodi u kamenu mogu dugo trajati. Iz tog razloga se nemam srca riješiti nekih koje bih trebala ako malo pobrojim koliko ih godina imam (iz tog razloga ih izbjegavam i koristiti, ali ne mogu ih baciti kad izgledaju isto kao i nekad :( ), dok ove kremaste proizvode njuškam i pratim.
    Također, mrzim prljavu ambalažu makeupa, preparative, lakova... Užasavam se toga. Čak i gel za tuširanje očistim kod otvora i operem bočicu nakon svakog korištenja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. haha i ja isto radim s gelom za tuširanje :D
      a vidim da se slažemo i oko ostallih stvari :)

      Izbriši
  7. Skroz se slazem sa tobom. Redovno perem cetkice i generalno ne drzim proizvode mnogo duze od roka, mada mi zao da bacam pa naravno kao i ti misiem i posmatram kad zvanicni rok prodje da slucajno nesto nije zrelo za bacanje. Moram da priznam da ne prskam alkohol po sminki ali sam bas planirala da pocnem sa tim tako da svakako si me sad podsetila i sutra idem do apoteke po alkohol :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. proizvođači moraju staviti nekakav rok da se ograde od tužbi onih koji bi isti proizvod trošili ne znam koliko godina i u ne znam kojim uvjetima, a s druge strane im je to trik da ljudi bacaju i kupuju novu kozmetiku. mislim da svakako treba paziti, no da će točno u ponoć tog i tog datuma proizvod postati neiskoristiv - ne vjerujem :)

      Izbriši
  8. Odličan i kvalitetan post. Svaka čast. Ja baš vodim računna o roku trajanja, naročito kada su u pitanju tečni proizvodi. Četkice perem baš často. Naročito četkicu za puder i rumenilo, jer njih najčešće koristim.

    OdgovoriIzbriši
  9. Čitala sam davno vrlo sličan post kod Martine Dear Skin.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ovako korisnih postova nikad dosta. Bravo Nives, naravno da pazim i to možda pretjerujem, Sada imam jedan prirodan sprej za dezinfekciju pa njime stalno špricam po kozmetici :D

    OdgovoriIzbriši
  11. Nisam čistunka. :( Perem kistove, ali rijetko kada šminku. Koristim ju isključivo ja, nikad ne dijelim s drugima. Odoh na popravni pa idem dezinficirati šminku. :)

    OdgovoriIzbriši
  12. Bok,s obzirom da sam vizažistica,poslije šminkanja sve kistove i spuzvice za pudere u kamenu perem i pošpricam (70%) alkoholom nekoliko puta,a što se tiče maskare,sjenila,pudera u kamenu,kamuflaža,sjajila u paleti i svega ostaloga...nakon korištenja sve pošpricam alkoholom da se koliko toliko dezinficira :-) ...spuzvice za tekuci puder ne perem nego bacam,za svaku klijenticu koristim novu :-) p.s. odličan post :-)pozzzz

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. bilo bi super kad bi sve vizažistice bile takve, no nažalost nisu, tako da je to pohvalno :)
      i hvala ti, lp :)

      Izbriši
  13. perem kistove, i s vremena na vrijeme prebrišem palete, i ostale stvari od prašine
    ali nisam nikad dezinficirala šminku, moram to promijeniti :)

    OdgovoriIzbriši
  14. Odličan i poučan post! mislim da mnogo cura ne poštuje rokove trajanja, kako mi je koza osjetljiva ne želim riskirati..Tako pokušavam ne kupovati gluposti i ne nagomilavati proizvode ako ih realno ne mogu potrošiti...:) Tereza

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tako je najbolje, no nekad se teško suzdržati :)))

      Izbriši
  15. svaka čast, ja perem kistove redovito. što se tiče roka trajanja, ne držim ih se stopostotno ako vidim da šminka nije promjenila miris ili teksturu. ako vidim da stvarno ne koristim neke proizvode jako dugo-bacim ih.nema smisla čuvati ih. maskaru redovito mijenjam i to je maksimum što se tiče moje higijene make up-a. ipak, zainteresirala si me s ovim postom i mislim da ću početi s dezinificiranjem šminke, ova ideja za alkoholom i špricanjem mi se sviđa. super super super, super si :D

    OdgovoriIzbriši
  16. Ja isto koristim previše preparata odjednom da bih mogla sve potrošiti, ali pazim na to jako. Kistove perem skoro pa nakon svakog korištenja koliko se 'bojim' bakterija. Post je odličan.

    OdgovoriIzbriši
  17. Super je post, otprilike ovako nekako i ja radim :)

    OdgovoriIzbriši
  18. super post! dok nije biloovakvih postova o čišćenju kistova ja sam svoje prala u sapunu,potom u otopini alkohola i vode u omjeru 70:30 dakle i ti pređes dekorativu alkoholom? to sam čitala kod martine,onda to prede octeniseptom a najvise me strah bilo da dekorativa ne promjeni boju i teksturu. sad znam da neće :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. neće promijeniti ni boju ni teksturu ;)
      špricam sve proizvode u kamenu i ruževe 70%-tnim alkoholom i ništa nije promijenilo niti boju niti teksturu, tako da nemaš brige :)

      Izbriši
  19. Odličan post draga! Uf, sad mi je lakše, mislila sam da sam ja rijetka frikuša koja dezinficira šminku alkoholom, ali sad vidim da nas ima više. Volim šminku držati urednom i ne dijelim je ni sa kim. Na rokove trajanja jako pazim, jedino ruževe koristi poslije isteka roka, ali s oprezom.

    OdgovoriIzbriši
  20. odličan post :D
    probaj nabavit 90% alkohol, definitivno je bolji od 70% ;)
    ja se držim toga da ništa svoje ne dam niti na probu, dam samo ono što više ne namjeravam koristiti, naročito mi je to važno kod maskara i ruževa... kistove perem kad se sjetim, sramota, nije baš da ih operem nakon svakog korištenja, ali trudim se ;)
    i ne držim se slijepo roka trajanja, meni se čini da je taj tu tek da nas obavijesti da trebamo nešto novo kupiti ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ja sam čitala da 90%-tni ne dezinficira ništa bolje od 70%-tnog :)
      sve je za pohvalu, jedino kistove malo češće prati ;)))

      i slažem se za rok trajanja :)

      Izbriši
  21. Potpisujem cijeli članak, kao da sam ga sama pisala :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. drago mi je vidjeti da nas ima dosta istomišljenica :)

      Izbriši
  22. I ja sam tu da pohvalim post i da kazem da se koliko-toliko slazemo u svemu :) Pazim na sve, ali priznajem puno vise otkako pratim blogove ali od tad imam i vise sminke pa je razumljivo :)

    OdgovoriIzbriši
  23. Kad su u pitanju gel lineri, nisam tako stroga nego ih koristim dok se ne osuše, no njih koristim uvijek uz čisti kistić - nikad ne koristim isti kist za 2 šminkanja.

    Pa lijepo je tebi u životu...

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, stvarno je luksuz oprati kist nakon svakog korištenja, predivno mi je u životu ;)

      Izbriši
  24. super post :)

    stalno cure pišu kako maskaru bace nakon 3-6mj ovisno o roku, a meni traje pola mjeseca-mjesec najviše, jer se (osim tokom praznika) šminkam skoro svaki dan i pritom stavljam puno maskare pa mi jako kratko traje. :D

    kistove stalno perem. baš sam čistunka pogotovo kad je o šminki riječ (također ju ne dijelim s nikim). imam kutijicu na kojoj piše Prljavi kistovi i u nju stavim svaki kist kad ga zaprljam i za vikend sve kistove za oči perem (nekad i češće kad mi se da) a za lice naravno češće. čak kad mi se sjenilo/rumenilo trusi ili ode praha po cijeloj kutijici onda uzmem vlažnu maramicu pa pobrišem okolo da uvijek izgleda "ko novo" :D
    i onu gumu na uvijaču za trepavice prebrišem jer mi uvijek ostane olovke ili sjenila na njoj.

    jedina stvar koju imam dulje od roka trajanja je jedna paleta sjenila koju štedim jer je odavno nema u prodaji

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ti onda baš dosta maskare satvljaš, meni obično i nakon 3 mjeseca obično bude dosta maskare koje bacim :)))

      i ja sam uzela kutijicu za prljave kistove jer trenutno nisam u fazi kad imam vremena isti tren nakon korištenja prati kist nego je to isto vikend posao :)
      ovo za prah po kutijici sam gore baš komentirala - ja čim se idem šminkati pripremim vlažnu maramicu da odmah obrišem ambalažu :)))
      a uvijač za trepavice ne koristim pa ga vidiš nisam spominjala, ali sigurno bih isto tako radila :)

      Izbriši
  25. Kada su u pitanju kistovi, tu sam redovna u ciscenj. Perem ih jednom tjedno a puder nikad ne nanosim istim kistom 2x. Lijepo mi je u životu. :D hahahaha

    OdgovoriIzbriši
  26. super post :) otprilike radimo sve isto :) ja jedino ponekad cuvam neko rumenilo/kuglice ako je u nekoj prelepoj kutijicu ( a to odmah znaci i da je bilo malo skuplje) ali ga ne stavljam na lice...nego cisto se podsetim kako je divno...ne znam mozda sasavo! cetkice takodje redovno perem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. čuvam i ja ambalažu moje najdraže maskare koja se više ne proizvodi (ali ju ni ne otvaram) tako da te kužim skroz :)))

      Izbriši
  27. Zanimljiv i poučan post :) Ja, moram priznati, nisam tolika čistunica, ali veoma vodim računa o roku trajanja i obraćam pažnju na eventualne promene u strukturi i mirisu proizvoda.

    OdgovoriIzbriši
  28. Nemam toliko proizvoda ni kuna da bi ih bacala kad istekne rok nit to baš pratim.Maskaru koristim dok se ne potroši ili osuši.Imam jednu tako da je nakon 4 mj ionako gotova.Puder imam jedan i ni na njega ne pazim pretjerano jer ne stigne isteci rok trajanja.Spužvice od pudera u kamenu perem, kistove tu i tamo sa nekim alkoholnim sredstvom ili s istim s kojim i cistim lice.. Ne koristim ruževe pa se time ne moram zamarati :D Najviše čistim najveći kist kojim stavim puder u kamenu..a nekako kistove kojih dosta imam i ne stignem ni koristit previše malo čistim.. A i bolje mi se uhvati boja druga ako ispod nema neke totalno različite.

    OdgovoriIzbriši
  29. Hahahahah mislim da malo imaš OCD, što je skroz okej, jer čitam ovo i ko da slušam samu sebe. Cure zaborave na ovakve stvari; da se kistovi moraju prat, da se šminka dezifincira i slično, zato ih i treba stalno frikat i naglašavat riječi kao što su ''bakterije'', na tu riječ niko ne ostaje ravnodušan :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Volim da mi je sve čisto, kako dom, tako i kozmetika, ipak ide na lice :) I u pravu si, mnoge zaborave na takve stvari, no nitko nije imun na riječ "bakterija" :D

      Izbriši