Detoksikacija organizma - a little make up obsessed

Detoksikacija organizma




Detoksikacija ili čišćenje organizma pomaže našem tijelu vratiti prirodnu ravnotežu. Barem jednom godišnje, našem tijelu treba odmor. Detoksikacija oslobađa organizam od otrova, ali i ponekog suvišnog kilograma. Po meni je ovo drugo manje važno, dok je važnije tijelo očistiti od toksina, pesticida i očišćenja koja nam dolaze iz okruženja. Detoksikacija se preporuča u proljeće ili ljeti (kad konačno imamo veći izbor svježeg voća i povrća), a dobro ju je napraviti i u siječnju, nakon blagdana kad većina ipak preoptereti jetru i tijelo više nego u ostatku godine hranom i alkoholom. Iz tog razloga mislim da je pravo vrijeme za ovakav post jer bi vam baš sada mogao biti koristan.





Mislim da najveći problem nije problem sa slike gore, već to što smo tako preopteretili jetru i unijeli previše toksina.

Čišćenje organizma vraća energiju jer toksini mogu preopteretiti i oslabiti organizam i narušiti pravilni rad, što dovodi do umora (većinu nas u neko doba zimi uhvati onaj "zimski umor").

Iako postoje brojni preparati za detoksikaciju, kao i tretmani u wellness centrima, ja ću se posvetiti onima koje možete odraditi sami, tako da pazite što unosite u sebe.





Postoje razne metode i "recepti" za detoksikaciju, od dijete javorovim sirupom (gdje pet do sedam dana (a neki ju drže i do četrdeset dana) unosite u sebe jedino pripravak od javorovog sirupa, vode, limuna i kajenskog papra) pa do nekih dodataka prehrani, ali osobno se ne bih odlučila na to jer mislim da bi bio preveliki šok organizmu.

Mislim da je bolja metoda detoksikacije laganija prehrana uz unos čajeva i prirodnih sokova.

Moram još jednom napomenuti da cilj detoksikacije ne bi trebalo biti smanjenje kilograma već izbacivanje toksina iz sebe - da bi se bolje osjećali (smanjili umor, poboljšali probavu) i bolje izgledali (da bi naš ten bio bolji i izgledao zdravije).

Što bi trebalo izbjegavati prilikom detoksikacije organizma:

- izbjegavati kavu, alkohol, gazirana pića
- izbjegavati rafinirana ulja (preporučuje se korištenje samo ekstradjevičanskih ulja i bučino ulje), bijeli šećer, glatko brašno, tjesteninu, rižu, krumpire, soju, margarin, sol i obrađenu hranu
- ograničiti mliječne proizvode, izbaciti sir
- izbaciti prženu i pečenu hranu
- izbaciti kasnovečernje obroke
- ako pušite, pokušajte izbaciti cigarete. Ako ne možete, probajte barem smanjiti broj popušenih cigareta

Što se preporuča unositi u organizam:

- potrebno je unositi što više tekućine (vode i čajeva)
- jesti što više povrća i voća (zeleno povrće je izvrsno za detoksikaciju - brokula, šoinat i kelj su bogati vitaminima i mineralima, dižu imunitet i čiste organizam)
- jesti što više sirove hrane
- preferirati vegetarijansku prehranu
- jesti laganu hranu - juhe, dinstano povrće i dr.
- ubaciti u prehranu integralne žitarice i mahunarke (izvrstan su izvor antioksidansa, minerala, proteina i dijetalnih vlakana. Izvrsne namirnice su divlja ili smeđa riža, kruh od integralnog brašna, bulgur, heljda, kus-kus, leća, slanutak i razne vrste graha)
- ograničiti mliječne proizvode, izbaciti sir
- po mogućnosti koristite organski uzgojenu hranu
- konzumirati biljne čajeve za čišćenje organizma


U vrijeme detoksikacije je izvrsno uz vodu piti i sok od limuna. Idealno bi bilo ujutro istisnuti pola limuna u čašu mlake vode. Limun odnosno vitamin C daju energiju, a i tope masnoće.

Što se tiče čajeva, preporučam zeleni čaj koji je izvrstan za detoksikaciju, uz to je i pun antioksidansa. Preporučam čajeve u rinfuzi, prema onima u vrećicama sam poprilično skeptična. Gunpowder zeleni čaj je izvrstan za topljenje masnoća. Izvrsni su i Twinings i Ahmad Gunpowder Tea koji su va dostupni u svako supermarketu ako već nemate neku od čajoteka u blizini.

Osobno volim piti i Oolong čaj s narančom koji isto topi masnoće, a okusom mi je predivan. Ja svoj nabavljam u Svijetu čaja i bojim se da na njega neće naići u običnim supermarketima.

Uz to, za detoksikaciju su izvrsni i čaj od koprive (koji je uz to bogat željezom), čaj korijena sljeza, uvin čaj, sok od brusnice, čaj od đumbira, čaj od maslačka te čaj od sikavice. Naravno, sve čajeve treba piti nezaslađene.

Ono što je bitno tijekom detoksikacije je i dovoljno spavati (onih preporučenih osam sati), kao i ne pretjerivati u fizičkoj aktivnosti. Preporučuje se šetnja na svježem zraku i joga. Uz to, možete uživati i u sauni i toplim kupkama.

Za kraj vas ostavljam uz jedan zeleni recept:

1 banana
300 ml mlake vode
100 g šumskog voća (svježeg ili smrznutog)
1-2 lista kelja (špinata ili drugog zelenog povrća)
po želji – žličica smeđeg šećera, meda ili javorovog sirupa

Sve sastojke stavite u blender i meljite dok ne dobijete tekućinu. Sok popijte svježi. Ova količina soka je umjesto obroka za jednu osobu.

Šumsko voće možete zamijeniti sa bilo kojim drugim voćem (osim lubenice i dinje).

Prakticirate li vi detoksikaciju? Koji je vaš način?



CONVERSATION

35 komentari:

  1. Odličan članak Nives :D
    Volim detoksirati organizam, makar mi se svakodnevna prehrana sastoji od svježih namirnica, što više voća i povrća, a manje mesa :)
    I naravno, zelenog čaja. Ima odličan izbor čajeva i u Mullera, baš sam prije dva dana kupila novih 16 vrsta, ja sam totalni freak :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. 16 novih vrsta? sad me zanima koje si sve kupila :)))

      Izbriši
  2. Dobra ideja, svakako cu probati jer sam stvarno ovih dana pretjerala :( dok sam citala ovaj clanak jela sam palacinku- ironije li :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nisi jedina koja se tako hranila čitajući ovaj post :D
      a skoro svi smo malo pretjerali zadnjh dana :/

      Izbriši
  3. Odličan post. Drago mi je što si napomenula da nije bitno izgubiti dobivene kilograme, već ukloniti otrove iz organizma. Isprobat ću ovaj zeleni receptić. Hvala!

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš sam nedavno kod Martine pročitala da ona koristi sirutku u svrhu detoksikacije. Moram ti reći da si mi s ovim postom dala volju da i ja krenem s laganom detoksikacijom, premda često pijem čajeve/posebno zeleni, mogla bih sad krenuti još češće. Dobra je stvar što ne pijem sokove, voda moj najbolji prijatelj već godinama :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tako i ja, ne pijem sokove, obožavam vodu, a i inače pijem jako puno zelenog čaja :)

      Izbriši
  5. Ja mnogo volim cajeve i bas sam srecna kad mogu da uzivam u necemu sto je i zdravo a i sto mngoo volim :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Radim sve što bi trebalo izbjegavati i/li smanjiti, jedino ne jedem baš pečenu i prženu hranu. Vidim nema čokolade na popisu, dakle to ipak nije porok u ovoj priči :-D

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlican post. S vremena na vreme, kada proradi griza savest resim da se dovedem u red, i da se pridrzavam zdrave ishrane. Veliki sam gurman, obožavam da pravim sve i svašta, što uključuje i manje zdrave namirnice :) Ali sve dok se ne odražava mnogo na kilažu i zdravlje ja moram da kršim s vremena na vreme ta pravila z.i. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i ja sam veliki gurman, tako da stavrno svašta volim :)
      no nekad se treba tijelo i odoriti od sve te hrane :)

      Izbriši
  8. Odličan post :) Detoksikacija je nešto što bi svako trebao napraviti barem jednom godišnje, a što obično zaboravimo ili smo lijeni. Inače pijem dosta čajeve i vode, a kad radim detoksikaciju pijem čaj od koprive te u prehranu ubacim dosta povrća i voća te žitarica :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. više je ja mislim lijenost nego zaborav. ti to izvrsno onda radiš :)

      Izbriši
  9. Post kao stvoren za mene, ne da sam pretjrala,nego sam vraški pretjerala ove blagdane, a i inače muku mučim sa prehranom i kilogramima. Krenula sam na detox s limunom i javorovim sirupom, što mi se ranije pokazalo učinkovito,organizam se očisti,a i par kila (i vode) ode. Ovaj način detoksa smatram i dobrom pripremom za dijetu ali i regulaciju prehrane, 5 dana ni ne okusis hranu pa ti nakon toga sve fino :) i ne razmisljas previse o ugljikohidratima(mom najvecem neprijatelju).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. i moj najveći neprijatelj su ugljikohidrati, a nisam se nikad odlučila na tu varijantu s limunom i javorovim sirupom. moram vidjeti gdje je najbolji omjer cijene i kvalitete :)

      Izbriši
  10. Otkrila si toplu vodu :P

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ovo nije blog inovatora nego blog o ljepoti (a zdravlje je dio ljepote) tako da je samo sažeto sve na jednom mjestu ;)

      Izbriši
  11. Jooooj, detoksikacija nakon blagadana :D :D

    Ja se čistim sirutkom i pokušavam piti puno vode kako si me učila :))

    OdgovoriIzbriši
  12. Puno vode i voća, za sve ostalo sam jako lijena :D a jedem što mi mama skuha, što da ti kažem :D

    OdgovoriIzbriši
  13. Odlican clanak! Bas u pravo vreme! Ja nakon Bozica svake godine tri dana ne unosim solidnu hranu, vec pravim sejkove, smutije i slicno. :) Olaksam svom stomaku. Onda nekoliko nedelja strogo pazim sta jedem.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. pametno, treba nakon blagdana malo olakšati tijelu :)

      Izbriši
  14. Joj ja sam se ove blagdane bacila na kolače ko da ih nikad nisam vidjela u životu, stvarno ne znam što mi bi :))) Ne radim neke posebne detoksikacije samo se nastojim što prije vratiti u normalu jer se inače nastojim zdravo hraniti, ne pijem sokove, samo vodu, zeleni čaj, ne pušim, alkohol me ne privlači...samo nikako se pokrenuti na vježbanje opet :/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. razumijem te u potpunosti, i ja sam ih jela kao da sam iz zatvora pobjegla :D

      Izbriši
  15. čajevi su izvrsni za detoksikaciju, ima ih brdo koji čiste jetru a ona jadna najviše strada za ovih blagdana ;)

    OdgovoriIzbriši
  16. super post :) Nisam uopće pretjerala za blagdane. Dopustilas am si 2 dana kolača i onda tome rekla dosta. Inače radim sve što si preporučila osim što pijem zaista puno mlijeka - zobene, kava....sigurno litra dnevno. volim čajeve ali ne čisto zelene; pijem kombinacije đumbir/limun , menta/limun itd.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. joj svaka čast, ti si karakter :)
      a kod nas uvijek bude toliko kolača da te stalno netko nečim nutka i onda je teško odoljeti.
      jedino je to mlijeko malo teže probavljivo, no mislim da ako se svega ostalog držiš, da tijelo ni nije toliko opterećeno :)

      Izbriši
  17. zanimljiv post i vremenski dobro tempiran-nakon blagdana...
    Ja sebi dva puta godišnje priuštim Master cleans (javorov sirup,limunov sok i kajenski papar +čaj za čišćenje ujutro) i mogu vam potvrditi da se u to vrijeme najbolje osjećam.... puna energije,koža mi se sva proljepša,kosa i nokti se totalno poprave..
    Kod ovakvog načina detoxa najbitije je da 3-4 dana prije počnete jesti laganiju hranu (voće i povrće) a jako je važno da poslije postepeno uvodite krutu hranu.
    Vjerujte mi da nije teško ja ni u jednom trenutku nisam osjećala glad a svakodnevno sam kuhala obroke za obitelj..
    Probajte i nećete vjerovati da 6-7 dana pijete samo "limunadu"a svakodnevno imate stolicu.
    Pozdrav....Valentina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala Valentina na komentaru :)
      Sve mi se čini da ću uistinu probati i ja Master cleans. Zanima me gdje kupujete javorov sirup? Moram usporediti cijene i kvalitetu, pa probati tako :)

      Izbriši
  18. Ja koristim namirnice koje su navedene u ovom članku https://zdravahranazavas.wordpress.com/... Da li je tko probao zelenu glinu?

    OdgovoriIzbriši