Celulit i kako ga se riješiti vol. 1 - a little make up obsessed

Celulit i kako ga se riješiti vol. 1

Jedna od sigurno najrasprostranjenijih pošasti koja muči žene diljem svijeta je celulit. Čak 90% žena ga ima, neovisno jesu li mršave ili imaju viška kilograma.

Iskreno, htjela sam sve staviti u jedan post, no onda sam zaključila da bi to možda ipak bilo previše, pa sam ga odlučila rascjepkati na post koji sad čitate - općenito o celulitu, idući u kojem ću se više pozabaviti prehranom i time što unosimo u sebe i vjerojatno još jedan u kojem će biti riječi o anticelulitnim kremama (i tretmanima) te vježbama.

Što je celulit?

Celulit je zapravo kronična upala vezivnog tkiva kože, posebno elastičnih vezivnih vlakana za što je najzaslužniji ženski spolni hormon estrogen, ali i genetika nas zna zeznuti.

Geni i hormoni su faktori na koje ne možemo utjecati, no ima onih na koje možemo - prehrana, pušenje, kotracepcija, premalo kretanja i tekućine u organizmu i stres (za njega osobno smatram da ne možemo uvijek utjecati na njega, al' 'ajde, ubacit ću ga u faktore na koje kao možemo utjecati).

Posljedica gore navedenih faktora je povećanje volumena stanica masnog tkiva te nepotpunog izlučivanja toksina koji se zadržavaju u tijelu. Tkivo postaje neelastično i oštećeno, a površina kože više nije zategnuta i glatka i izgledom podsjeća na narančinu koru.



izvor slike

Faze celulita

Postoje tri faze celulita:

1. faza - slabi kapilarna mreža, višak tekućine prodire u međustanične prostore, koža nije dovoljno opskrbljena hranjivim tvarima i kisikom, pa se masne stanice nakupljaju ili grupiraju. U ovoj fazi celulit nije vidljiv.

2. faza - oštećenja su vidljivija jer se pravilna mreža kolagenih i elastičnih vlakana mijenja, a celulit se vidi kada se stisne koža.

3. faza - celulit je vidljiv i bez pritiska. Nabiranjem kože ističu se tvrdi čvorići.

Kako se riješiti celulita?

Mislim da je predramatično reći da ga se možemo riješiti, ali ga možemo smanjiti na tu razinu da nije vidljiv.



izvor

Kao i u svim ostalim fizičkim problemima, mislim da treba prvo krenuti rješavati problem iznutra, dakle unutar organizma jer je tamo i nastao.
Da bi celulit nestao ili kako bismo ga barem srezale na minimum, treba ojačati vezivno tkivo, poboljšati cirkulaciju, smanjiti unos masnoća i šećera te se riješiti suvišne vode i toksina.

Način kako se nećete riješiti celulita je da odete na dijetu, naime, čak polovica žena koja pati od celulita je vitka. Promjena treba biti veća i trajnija da bi pokazala rezultate.

Ovdje sam ukratko nabrojala kako se riješiti celulita, a u idućem postu ću ići detaljnije, od toga što jesti, a što piti, opisati vam moje iskustvo, a nakon toga vam i preporučiti vježbe.

Kako vam se sviđa ova vrsta postova? Mislite li kao i ja da bi bilo predugačko da sam sve stavila u jedan post ili biste više voljele tako?



CONVERSATION

37 komentari:

  1. Svidja mi se tema i napokon stvarno da i mi blogerice pocnemo malo realnije pisati o celulitu, Muka mi je kada neka napise da ga se 100% rijesila, jest al malo morgen! Kada ga Kylie Minogue ima, imamo ga sve i mislim da nema te mazalice koja ga samostalno moze umanjiti a kamoli ukloniti. Rezultati se dobiju saradnjom vise stvari kako si i napisala. Bravisimo, itekako podrzavam nastavak trilogije o celulitu! :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Slažem se i ne znam bi li rekla da pišu gluposti ili bila gruba pa rekla da lažu :D
      Iako imam malo celulita, vidim koliko sve navedeno utječe na njega i koliko je vidljiviji u fazi kad se opustim i ne pazim na to što unosim, ne vježbam i ne mažem se kremama. S tim da kreme smatram najmanje bitnima u cijeloj priči.
      Moj cilj, a i cilj svake žene bi trebao biti smanjenje količine celulita na minimum (ne zbog estetskih razloga nego zbog zdravlja), a ne zamarati se nerealnim ciljevima i očekivanjima

      Izbriši
  2. Sad sam u jo većoj depresiji, očito sam u 3. fazi :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ma može se taj celulit dovesti i do 1. faze, samo treba strpljenja i rada :)

      Izbriši
    2. Znam, ali ja sam poprilično nestrpljiva (pravi ovnić po horoskopu) i čim rezultate ne vidim sada i odmah ja odustanem :)

      Izbriši
    3. uh, uh, imam 2 ovnice u obitelji, znam vas dobro :))))
      Ali da, treba strpljenja, a vama to i nije vrlina :)

      Izbriši
    4. Nije lako s nama, priznajem :) jedva čekam nastavak ovog posta, možda se i natjeram da poduzmem nešto više po pitanju celulita :)

      Izbriši
    5. ma dobre ste vi meni (ili je do toga što živim cijeli život s jednom pa sam navikla :D)
      drugi dio je skoro pa napisan (hrana i tekićina), a 3. dio s kremicama i vježbama će vjerujem biti najzanimljiviji :)
      2. dio sutra objavljujem ;)

      Izbriši
  3. Volim ovakve postove. Cesto saznam neki detalj koji do tad nisam znala i dobijem nove ideje kako da popravim nacin zivota. Celulita imam poprtilicno pa ce mi biti bas drago ako od tebe dobijem inspiraciju za bolju borbu protiv njega.

    OdgovoriIzbriši
  4. "Ahhhh, celuliiit, čaše lomim , ruke mi krvave :)"

    Opjevala sam ga :D

    Hoćemo još !

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovaj tip teksta, već milijun puta pročitan na razno raznim portalima i novinskim stranicama, više nikoga ne zanima. Mislim da je i smisao ovakvih blogova da ih ne čitamo već da čitamo upravo iskustva i recenzije; zato ako već trebaš uvod neka bude puno manji i u sklopu stvarnog iskustva tj. recenzije. Ako budu ovakvi članci i još one reklame nerecenziranih proizvoda odustat ću od čitanja ovakvih blogova.moj pozdrav

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na kritikama, no osobno mi je ljepše kad iza tih kritika ne stoji Anonimno nego ime ili barem nadimak.
      Svatko ima pravo čitati ili ne čitati što želi pa tako i ti.
      Gore u komentarima se vidi da je jedna draga djevojka baš iz ovog posta saznala da ima tip 3, tako da ako je jednoj osobi bio koristan, ja sam zadovoljna ;)
      A kao što sam u uvodu posta rekla, ovaj cijeli tekst je uvod. Idući tekst je o prehrani, a u 3. će ići kreme i vježbanje što možemo nazvati "mojim iskustvom". Sasvim sigurno neću slikati svoju stražnjicu da bih pokazivala svoj celulit i na temelju toga opisival svoje iskustvo u ovom članku, kao što i ne pamtim svoje tjedne ili mjesečne menije da bih mogla pisati o "svom iskustvu" (ovo ide idućeg posta).
      Pa ako te zanima samo takav članak, preporučam da idući ne čitaš, nego tek 3.
      Lp,
      Nives

      Izbriši
  6. Pa evo da ti je draže moj nadimak je Anonimno. Što se tiče "iskustva", pod time sam mislila tvoji "zaključci" o proizvodima, načinima rješavanja celulita itd. tj. o čemu ovdje pišeš.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. nije mi draže, ali nema veze ;)
      i kao što sam napisala i u postu i u komentaru, ovo je bio uvod nakon kojeg ide iskustvo ;)
      i iako je uvod, ovdje ima nešto malo i mog mišljenja i iskustva:

      "Kao i u svim ostalim fizičkim problemima, mislim da treba prvo krenuti rješavati problem iznutra, dakle unutar organizma jer je tamo i nastao.
      Da bi celulit nestao ili kako bismo ga barem srezale na minimum, treba ojačati vezivno tkivo, poboljšati cirkulaciju, smanjiti unos masnoća i šećera te se riješiti suvišne vode i toksina. "

      tako da ako trebaš savjet, kreni iz sebe Anonimna ;)

      Izbriši
  7. Savjet za sve anonimne i ostale ( uključujući i mene ):

    od sjedenja ispred kompjutera samo raste dupe.
    Ako nemate koga zaskočiti momentalno, napravite 10 čučnjeva, sva žuč i celulit odlaze kao rukom odnešeno :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. mislim da je ovo najbolji savjet na tu temu :D
      a i na temu "kako biti bolje volje" :D

      Izbriši
    2. citam ja laganini i jedem brusnice sve do ovog komentara..znam da imam tip 3 al sad kad sam ovo procitala idem napravit 10 cucnjeva..ma bolje 15! :D

      p.s. neki dan sam se tolko zbedirala oko celulita da sam u ducanu kupujuci grancereale za gablec (jer,oni su kao zdravi) momentalno kupila i anticelulitnu kremu haha,kolegica mi je umrla od smjeha.. :P

      inace,meni je clanak ok,ali me vise zanima nastavak (nadam se da ce brzo ic) :*

      Izbriši
  8. Ja sam npr vitka a vec sam negdje u drugoj fazi jer sam se vec neko vrijeme nazalost ostavila vjezbanja. Pokusavam kod kucee ali to je neredovno, prije sam isla 3-4 puta sedmicno po 2 sata neprestanog vjezbanja. Cak sam jedno vrijeme imala dvije grupe da vodim aerobik. Tad jedino mogu da kazem da su mi noge bile zategnute i bez celulita i kad stisnem rukom.
    Moram ponovo vjezbat, moram ponovo vjezbat, moram ponovo vjezbat!!! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, da, moraš vježbati :)

      Svakako vježbanje puno pomaže jer je koža zategnutija i celulit se manje vidi :)

      Izbriši
  9. Muka me uhvati kad pocnem da razmisljam o njemu :D
    Jedva cekam nastavak!

    OdgovoriIzbriši
  10. Thumbs up za temu!
    I bolji je u fazama po mom mišljenju, u svakoj će se naći nešto novo za pročitati :)

    Ja sam trenutno u fazi vježbanja u vječnom ciklusu: vježbam, pa stanem, pa tugujem jer sam se zapustila, pa se natjeram opet vježbati :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Trenutno si što se vježbanja tiče bolja od mene, tako da... :)
      A vježbanje je svakako važno za smanjenje celulita, cirkulacija je bolja, koža je zategnutija i sve ljepše izgleda :)

      Izbriši
    2. trudim se, al malo varam tu i tamo ( samu sebe ), pa ne znam koliko će rezultata biti :D

      Izbriši
    3. sa vježbanjem i pravilnom prehranom (ok, i mazuckanjem), rezultati moraju doći :)
      A drugo je kad se planira Ferrero torta i Cheesecake za nedjelju :D

      Izbriši
  11. Ubija me ova druga fotka jer se svako malo pojavljuje negdje :-D
    Kad ju čovjek gleda, stječe dojam da je eliminacija neprijatelja tako laka ko skidanje hlača :-D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. a mene podsjeća na muku kad pokušavaš skinuti preuske hlače, a to ne ide tako lako (been there done that) :)

      Izbriši
  12. Super je post, jako poučan! A sada se bacam na 2.dio! :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Ideš.... Ova zadnja slika je zastrašujuća!

    OdgovoriIzbriši
  14. ja sam od faze 3 došla na 1 :)

    OdgovoriIzbriši